A januárnak is meg lehet találni a szépségeit, ha nagyon keressük

Mi megpróbáltuk, és sikerült. Íme pár jó program, amivel feldobhatjuk a hétvégét.

XIII. Nemzetközi Cirkuszfesztivál - Fővárosi Nagycirkusz, január 8-13.


A 2020-ban megrendezésre kerülő fesztivál nulladik napján, január 7-én, 19 órától a Művésztelepen a Kalmár Ákos és Pál Dániel Levente alkotópáros által megálmodott Szent Boszorkány című szimbolikus meseművet tekinthetik meg az érdeklődők. A Szent Boszorkány egy új, összművészeti színpadi nyelv keresésére tett alkotói kísérlet, mely a cirkuszi zsánerszámokat a magyar néptánc és a fizikai színház formanyelvével keverve egy olyan fantáziavilágba hívja nézőit, mely dramaturgiájában, színpadi nyelvében és zenei világában újdonság lesz. Január 8-án, 17 órától az artistaművészek ünnepélyes bevonulásával veszi kezdetét a XIII. Budapest nemzetközi Cirkuszfesztivál. Idén is három-három alkalommal lesz lehetőségük a cirkuszművészet rajongóinak megtekinteni az „A” és a „B” versenyprogramokat, melyekben a világ legjobb artistaművészei mérik össze a tudásukat…

Átlátszó Hang 2020 Újzenei Fesztivál – Budapest, több helyszínen, január 7-20.


Hetedik alkalommal rendezik meg Budapest különleges, kortárs zenei fesztiválját, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan, olyan fontos budapesti kulturális helyszíneken látogathatják a fesztivál programjait az újzene iránt érdeklődők, mint a Müpa, a Trafó, a Zeneakadémia vagy a Budapesti Francia Intézet. A programok közt lesznek nem csak koncertek – ősbemutatókkal tűzdelve –, hanem interaktív beavató foglalkozások, kiállítások, családi programok és filmvetítések is. A fesztivál kiemelt témája pedig a női zenei alkotók munkája.

KéregFeszt – Auróra, január 10-11.


Kortárs underground összművészeti miahelyzet. CÉGES kollektíva, Flexible Juice, Matemorfózis Matek és Mozgás Műhely, Verőköltő, Kortárs Irodalmi Performansz, Átmenetileg Vidék, Magzat, Fotó- és Képzőművészeti Kiállítás, PontMost, Mozgás Workshop a SVUNG Kutatócsoporttal.

STARTfeszt - Itt és Most Közösségi Tér, január 10-12.


A tavalyi sikeren felbuzdulva 2020-ban ismét megrendezik a Startfesztet: a január 10-én startoló, 3 napos fesztiválon minden generáció tagjai megtalálhatják a számukra izgalmas programot. A fesztiválnak ezúttal is a Ráday utcai Itt és Most Közösségi tér ad otthont, ahol a közönség ingyenes tréningeken tesztelheti a bennük lakozó imprószínészt, szerzői estet hallgathat a Lázár tesók vagy Nyáry Krisztián előadásában, Ringatóra viheti a család legkisebb tagjait, vagy épp a hangszerkészítés rejtelmeiről beszélgethet egy szakavatottal. A fesztiválon debütál az Itt és Most Társulat új előadásformája, a Mementó, a FISZ Változó Örökség címmel szervez irodalmi délutánt, két társasjáték készítő mesél a társasozás tudományáról, és számtalan workshopon, kézműves foglalkozáson élhetik ki a kreatív hajlamaikat. A fesztivál minden programja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

XVII. Stagediving Fesztivál – Dürer Kert, január 11.


A 17-dik Stagediving Fesztivál a Dürer Kert mindhárom termében várja a közönséget este hét órától egészen hajnalig.

Short List 2019 - Esterházy Art Award – Ludwig Múzeum, február 2-ig


Az Esterházy Művészeti Díjra 2009-ben, indulásakor az európai diskurzusban elfogadott képzőművészeti területek közül a szigorú értelemben vett festészettel lehetett indulni. Időközben az eredeti médium mellett a tágabb értelemben vett festészet és a vele határos technikák is megjelenhetnek a pályaművek között, idén pedig először lehetett kimondottan helyspecifikus installációs tervekkel is pályázni. A Short List 2019 – Esterházy Art Award Magyarország című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a legfrissebb értelmezéseket.

VÁRkert Mozi - Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában - Várkert Bazár, január 11. 16h; 18h

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, amely a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját - ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát - egészen 30 évvel ezelőtti, 1989.

A Pál utcai fiúk - dedikálás, felolvasás - Móra Book Point, január 11. 12h

A Pál utcai fiúk hangoskönyvváltozata a szerző születésének 142. évfordulóján jelenik meg, melyet a Vígszínház 4. éve telt házzal futó darabjának Nemecseke, Vecsei H. Miklós olvas fel. A hangoskönyv bemutatója a megjelenés napján, 2020. 01. 12-én 12.00 – 14.00 óra között lesz a Móra Kiadó Mintaboltjában (1066 Budapest, Jókai utca 6.), ahol Vecsei H. Miklós dedikálja a kiadványt.

 

5. Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál - Hungexpo Budapesti Vásárközpont, január 12. 9h

A hideg téli időjárás beköszöntével néhányan szögre akasztják a futócipőjüket, ám egyre többen vannak azok, akiket nem tántorít el egy kis zimankó. Őket várja a 5. Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál január 12-én a HUNGEXPON. Számos táv közül válogathatnak az érdeklődők. Az edzettebbeknek a félmaraton ajánlott, de azokra is gondoltak a rendezők, akik csak átmozgatnák magukat az ünnepek után: ők futhatják a félmaratoni távot párban, vagy választhatnak az 5 és a 10 kilométeres táv közül. A három táv rajt időpontjai arra is lehetőséget adnak a legelszántabb futóknak ezen a napon, hogy egymást követően az 5 km-t, a 21,1 km-t és a 10 km-t is teljesítsék.