A sárkányok legendája

  • bovi / PORT.hu

Az egyszerű kamaszfiú, Eragon idillikus földműves-életet él, míg meg nem tudja, ő a kiválasztott. Sorsát (és tenyerét) egy kék tojásból előbújó sárkánycsemete pecsételi meg, aki csak rövid ideig játssza a kedves kis háziállat szerepét.

Sokan úgy tartják, hogy jobb helyeken tartózkodni illik a vetítéssel kapcsolatos konkrét élmények felemlegetésétől, ha valaki a megtekintett filmről ír/beszél. Ezért most előre elnézést kell kérnem. A moziban négy fiatalember ült mögöttem, talán alkalmi, talán gyakorlott statiszták, nem tudom. Sötét volt, a helyzethez illő módon, feltűnő lett volna hátrafelé szemet meresztgetni. Sűrűn kommentálták az eseményeket, felhívták egymás figyelmét a vásznon felvillanó közös ismerősökre, a rendezői szándéktól függetlenül, úgymond dramaturgiailag indokolatlanul nevettek, vagy horkantak fel időről időre.

Na persze. Ezt a filmet Magyarországon forgatták, még az átdolgozott, "skótosított" táj részletei is felismerhetők helyenként, több ismert, vagy kevésbé ismert magyar színész látható kiemelt-, vagy szimpla statisztaszerepben. Furcsa érzés, de szinte elkerülhetetlen ezt az egyértelműen a Gyűrűk urával rokonítható produkciót kicsit "hazaiként" számon tartani, különös élmény Jeremy Ironst a Ság hegyen viszontlátni. Mi tagadás, egészen csinosak a bokraink? és mi repül ott a fák fölött? Csak nem egy sárkány?

Az egyszerű kamaszfiú, Eragon idillikus földműves-életet él, míg meg nem tudja, ő a kiválasztott. Sorsát (és tenyerét) egy kék tojásból előbújó sárkánycsemete pecsételi meg, aki csak rövid ideig játssza a kedves kis háziállat szerepét, első repülése közben ugyanis kifejlett példánnyá válik, Saphira, a teljes pompájában tündöklő sárkánylány lesz belőle. Aláveti magát Eragon akaratának, de rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy a fiút nem gazdának fogadja, hanem társként szegődik mellé. Nőisége szintén egyértelmű: amellett, hogy női hangon szólal meg, hagyja, hogy Brom (Jeremy Irons), a fiú tanítója bókokkal férkőzzön a bizalmába. Saphira szinte anyai szeretettel nyugtatja, csitítja, gyengédséggel veszi körbe Eragont, közelségével varázslatokra teszi képessé. A sárkány és a fiú szövetsége egy misztikus, előre elrendeltetett szerelem metaforikus története, Saphira mellett férfivá érik a fiú, legendás hőssé az egyszerű földműves. Az első közös repüléskor a fiú szégyenkezik az előző próbálkozás sikertelensége miatt, majd hirtelen lelkesedésében azt gondolja, hogy most már bármire képes, de Saphira csitítja: majd később. A repülés végére Eragon megtanul társa szemével látni: sárkány és lovasa egyesül. A fiú lassan elkezdi megtanulni a sárkány nyelvét, a varázslat nyelvét, melynek szavai életre keltik körülötte a világot, és amely hatalmat ad neki, illetve kettőjük erejét egyesítve közös hatalommal ruházza fel őket. Mindeközben az ifjú sárkánylány is nővé érik, megtanul tüzet okádni, képessé válik Eragonnal egy testként, tökéletes harmóniában küzdeni.

Saphira egyrészt a jó asszony, a tökéletes társ prototípusa - mindaz, amit egy férfi, egy "harcos" kívánhat magának. Másrészt viszont Saphira egy sárkány. Mintha ez a két dolog ellentmondana egymásnak, pedig - legalábbis a film tanúsága szerint - a sárkány és a jó asszony fogalma közel sem ennyire összeegyeztethetetlen.