A szomorkás buszsofőr – Paterson előzetes

Cannes-ban az egekbe dicsérték Jarmusch legújabb, rendkívül poétikus hangvételű filmjét, amelynek Adam Driver és Golshifteh Farahani a főszereplője, és amiben mindent kettőnek látunk.

„Ha valaha is elhagysz, kitépem a szívem a helyéről és sosem teszem vissza” – áll a film gyönyörű plakátján, megadva a történet alaphangulatát. A Paterson ugyan nem vitt haza díjakat, de sokak szerint ez volt az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik legjobb filmje, a kritikusok pedig egyenesen elájultak Jim Jarmusch költői hangvételétől, finom humorától és Adam Driver játékától. Drivert nem szokás szeretni, amióta elvállalta és eljátszotta Kylo Ren szerepét az új Star Wars filmben, de ettől még vitathatatlan, hogy ő generációjának egyik legizgalmasabb és legtehetségesebb színésze, és ez még ebből a rövidke előzetesből is kiderül.

A címbéli Paterson egy valóban létező, New Jersey állambeli, veretes irodalmi hagyományokkal rendelkező kisváros és egy itt élő szerény buszsofőr neve is egyben, és ez a kettősség határozza meg a filmet, ahogy azt a most kijött trailer is sejteti. Hősünk, aki nap mint nap ugyanazt az útvonalat járja, sok mindent duplán lát, mindenhol ikrek tűnnek fel, sok minden ismétlődik és mindenki párban jár. Paterson is párban él, kedvese a gyönyörű, művészi ambíciókat dédelgető, és kizárólag fekete-fehér ruhákat hordó Laura (az iráni származású Golshifteh Farahani), de hősünk is művész, csak nem kürtöli ezt világgá. Kis noteszébe csodás verseket ír, de amúgy is egész más szemmel látja a világot, mint az átlagember. Pedig átlagos életet él, munka után megiszik egy sört és megsétáltatja a kutyáját – egy angol bulldogot, ha valaki kérdi -, és szeret beszélgetésbe keveredni utasaival.

Az előzetes ugyan nem árul el sokat a történetről, de gyanúnk szerint a film nem is a történetre, hanem a hangulatra és a finom utalásokra, „irodalmi poénokra” épül, de a végén látjuk, hogy valaki ki akarja rabolni Paterson kedvenc bárját – szóval legalább egyszer elsül egy pisztoly. A filmet Amerikában december 28-án mutatják be, a hazai forgalmazásról még nincs hír, de komoly összegbe fogadnánk, hogy valaki úgyis behozza majd.