A Tégla

  • H. Zs. / PORT.hu

Martin Scorsese-t szeretjük, őt szeretni illik, akkor is, ha tizenkilencedik századi menekültek bandázásáról forgat filmet, akkor is, ha egy se nem newyorker, se nem gengszter hollywoodi ikonról. Akkor is, legfeljebb nem azért. Hanem a Nagymenőkért, a Casinóért, a Dühöngő bikáért; ami mondjuk pont nem maffiafilm, de része az egésznek, a legendának, az Aviátor meg mondjuk nem annyira.

Szóval, ahogy már meglegyintettük a lényeget, a nagymester ismét gengszterfilmet készített, ezért hozsannázza most őt a művészvilág és a rajongók egyaránt, megelőlegezve a sikert, hiszen mégis mit lehetne bukni egy nemhogy hazájában, de nyugaton is sikerrel vetített Hong Kong-i blockbuster ilyen szereposztásban elkészített remake-jén? A Szigorúan piszkos ügyek című film, Wai Keung Lau és Siu Fai Mak 2002-ben született közös gyermeke tarolt a Távol-Keleten, amely igen hamar felkeltette a többi kontinens érdeklődését is. S amíg az addig üssük a vasat, amíg meleg elve alapján villámgyorsan leforgattak hozzá még két részt, egy prequelt, tehát előzményt, meg egy sima folytatást, addig fél szemmel már meg is kezdték a tárgyalásokat, ki mennyiért venné meg a jogokat Hollywoodban.

A sztoriról egyébként messziről lesüt, hogy tényleg nem nyugati ember agyához mérték: két férfi egyszerre végez a rendőrakadémián, ám míg egyikük sosem kaphat egyenruhát, mert azon nyomban beépített emberként kell információt gyűjtenie az alvilág köreiből, addig a másikat eleve már a rendőrképzőbe a helyi keresztapa íratta be, hogy neki is legyen egy téglája a hatóságok erői közt. Hamarosan tehát immár mindketten egy malomban őrölnek, sőt kettőben, mind a ketten mind a kettőben, de ez így már nyelvtörőnek is összetett. Ugyanannak a maffiafvezérnek, és ugyanannak a rendőrfőnöknek jelentenek mindketten, csak más-más előjellel, ám egymás kilétéről fogalmuk sincs. Mikor tudomást szereznek róla, hogy a besúgás kölcsönös, őrült nyomozásba kezdenek, hisz a téglát (ők a "rat", azaz a "patkány" szót használják, ami a magyar címnek is kifejezőbb lett volna, ám nálunk ez a szleng még nem honosodott meg) ki kell iktatni, mindenáron. Hovatovább véletlenül ugyanazt a nőt is viszik ágyba - még egyszer tehát: senki nem ismer senkit.

A filmet Hong Kongból Bostonba költöztették a producerek (apró hommage-ként az egyik kulcsjelentben egy távol-keleti bandával kötnek üzletet), az írek lakta környékre, a rendőrspicli gengszter szerepét Scorsese újkori kedvencére, Leonardo DiCaprióra, a gengszterspicli rendőrét pedig Matt Damonra osztva, míg mindkettőjük pótapját, a maffiavezért Jack Nicholson alakítja, aki tán sosem, még a Batman Jokerének bőrében sem volt ennyire megátalkodottan gonosz, alakítása pedig döbbenetesen szuggesztív. A sztárparádét Martin Sheen, Mark Wahlberg és Alec Baldwin teszi teljessé.

Bár e sorok írásakor még hivatalos jelöltjeink sincsenek, nyilvánvaló, hogy a jövő évi Oscar-gála legfontosabb szereplőinek neveit soroltuk fel fentebb; hibátlan forgatókönyv, zseniális rendezés, lehengerlő színészi játék. Térjünk hát vissza egy korábban pedzegetett kérdésre: hát bele lehet bukni egy ilyen produkcióba?