A titkok kulcsa

  • - stjn - / PORT.hu

Ha olyan hír érkezik Hollywoodból, hogy A kör írója New Orleans-i voodoo (pontosabban: hoodoo) praktikákról készít filmet, melyben Gena Rowlands, John Cassavetes hajdani múzsája kergetőzik az ifjabb Goldie Hawn-ként is ismert Kate Hudson-nal, a nyikorgó padlójú New Orleans-i kísértetház verandájáról pedig a néhai Elefántember, John Hurt figyeli az asszonyok és lányok kétes kimenetű csatáját, tudjuk jól, hogy ezt a filmet kár lenne kihagyni.

A lelkünk mélyén lakozó voodoo-hívő és gyermeteg horror-rajongó nem enged: A titkok kulcsa a maga titokzatos padlásszobáival, gőzölgő mocsárvidékeivel és az elmaradhatatlan titkos szeánszokkal és szertartásokkal a mi filmünk, a kérdés csak annyi, hogy Iain Softley (Backbeat, A galamb szárnyai), az angol emlőkön nevelkedett filmrendező Jacques Tourneur méltán híres I Walked with a Zombi-ját, vagy a jóval szerényebb képességű iparos-ijesztgetők munkáit választotta irányadónak. Mint kiderül, Softley szíve ide is, oda is húz, A titkok kulcsa ugyanis legalább annyira épít a jó érzékkel adagolt feszültségre, mint a nem éppen kifinomult, ám annál látványosabb fordulatokra. Softley New Orleans-a olyan, amilyennek filmes tapasztalataink szerint mindig is szerettük: varázslatos és ijesztő, ideális helyszín egy egzotikus rémmeséhez. A rendező jól ért az intelligensebb horrorokhoz elengedhetetlen, egyszerre hétköznapi, de a színfalak mögött szörnyű titkokat rejtő atmoszféra megteremtéséhez, és ami legalább ennyire fontos: a színészvezetéshez.

Egy-egy olcsó húzásával A titkok kulcsa könnyen kiverheti a biztosítékot a kifinomult mozinézők soraiban, aki azonban régi, nagy színészkedvenceit szeretné (jó értelemben vett) bolondozáson kapni, nem fog csalódni. Rowlands matrónája olyan moziszörnyeteg, akitől Norman Bates is joggal retteghetne, John Hurt pedig a tolószékhez kötött, szenvedő férj néma szerepében alakít nagyot. Az igazi varázslatnak tehát nem a hátsó udvarokon, hanem a színészfronton lehetünk tanúi. Softley szoft-horrorjának nagy tanulsága, hogy a színjátszás és a hoodoo rokon-tudományok: rossz kezekben komoly kínokat okozhatnak, rendeltetésszerű használat esetén azonban nem kell tartani az eredménytől.