A Való Világ csak a jéghegy csúcsa

Könnyű megbélyegezni a kereskedelmi tévéken futó fő műsoridős valóságshow-kat, hogy ez a szórakoztatás legalja, pedig van még lejjebb. A zenetévéből lett reality-tévé például egész nap szállítja a minőségi szemetet.

A valóságshow-k szerelmeseinek elég reggel hétkor az MTV-re kapcsolni és onnan el sem mozdulni egészen addig, amíg jól esik, vagy amíg teljesen meg nem zápul az agyuk. A csatornának bőven van miből főznie, így az egész napos trashfolyamot csak egyszer kell megakasztani klipek levetítésével. Egy a lényeg: a reality rajongók az MTV-vel a mennybe mehetnek.

Reggeli kávé? Hagyjuk már! Minek a koffein, amikor a Tini Mamik 3 már reggel 7:00-kor sebességbe rakhatja az agyunk. Ez a műsor pont az, amit a címe is sugall: éretlen kamaszok gyerekvállalásának passiója egy órás leosztásban. Külső szemlélőként ez maga a mámor, még akkor is, ha minden egyes másodpercétől izomból tépnénk ki a tévét a falból. Hogy miért? Mert a Tini Mamik a hőn gyűlölt Szülinap luxuskivitelben (My Super Sweet 16) teljes ellentéte. Míg az utóbbiban azt mutatták meg, ahogy a véres gyémánttal kivert burokban nevelt kis gazdag csemeték a 16. születésnapjukra MINDENT megkapnak, addig az előbbiben azt látjuk, ahogy gyermekáldás formájában – ami per pillanat átokként működik – az élet revansot vesz mindenért.

A szerelmi témára rákattanva még lenyomhatunk egy adag Túl jó barátok epizódot is, ami az örökérvényű fiú-lány barátság témát feszegeti. Az évődés magas iskolájának mintadiákjai nyűglődnek ebben a realityben, akikkel együtt szenvedhetünk és kaparhatjuk le az arcunkat, ha esetleg az adott lány/fiú a „nagy randi” után is a barátságzónában kénytelen lelki szemetesként funkcionálni.
A sekélyes humorban dagonyázva, az egyszerű szívatás kedvelői jól jegyezzék meg a Rémes randit, mert itt egy bosszúból szervezett találkák többszörös szétcseszéséről szól a fáma. A haveri szintű csínyek derék tűréséért egy jó adag pofánröhögés és percenként egy dolcsi a jutalom, ami egy 60 perces rém kellemetlen randi esetén bizony már szép kis summa, cirka 16 ezer magyar forint tud lenni. Plusz a dicsőséget se feledjük, ami megbecsülhetetlen ugye.

A sok 2010-hez közeli realityt egy igazi klasszikus, már-már retróműsor követi. A tévés autószerelés legjobb, legviccesebb, leghihetetlenebb figurái parádéznak 30 perces adagokban, akiket maga Xzibit igazgat. A koncepcióba annyi fantázia van, mint egy darab téglában, mégis zseniálisan működik. Vegyünk egy végtelenül lepusztult, lelakott, de még a Los Angeles-i hajléktalanok által is lesajnált, igazi old school autót, amit amúgy napi szinten használ a tulajdonosa, majd pimpeljük fel jól. Xzibit megnézi az utcán vagy az előkertben parkoló romhalmazt, majd jól körberöhögi, bekopog a tulajhoz, egymás nyakába borulnak, majd kicsit még alaposabban megnézik a verdát, mire a neves rapper már csak a fetrengve röhögésre képes. A szerelőben szétkapják az autót, majd megálmodják a színeket a formákat, meg azt, hogy milyen brutális mélynyomó kerüljön bele egy műkörmös Chevrolet Impalájába.

Újragondolt főzőműsorért se kell a szomszédba menni. Minden, amit Gordon Ramsay, Jamie Oliver és a többi tévés sztárszakács nem mer megcsinálni a konyhában, mert egyértelműen katasztrófa lenne a végeredménye, azt pár nagyravágyó fiatal önként és dalolva vállalja. Hogy mit? 20 perc alatt összedobni egy minimum ehető, de leginkább ízletes rágcsálnivalót. És igen, ez nem merülhet ki a klasszikus sör/kóla + chips-kombóban. Ettől függetlenül a gourmet szó itt tabu, legyen egyszerű, de persze a zsűri csináljon maga alá a gyönyörtől. A tét nem számít, mert egy jelentéktelen kacatnak tűnő arany kanalat vihet el a győztes, itt a show a lényeg.

Az egész napos végtelen trashre a Geordie Shore teszi fel a pontot, amiben Pumped Gabó Newcastle-i felmenői veretnek és csapatnak némi kondi-szoli-mosoda mellett. Kétségtelen, hogy ez a műfaj legjobbja, ami messze megelőzi elődjét, az amerikai Jersey Shore-t.