A vászonba öltözött

  • - sam - / PORT.hu

Életrajzi film Tibet egyik nagyra becsült jógijáról és szellemi vezetőjéről, egy fiatal láma, Neten Chokling tolmácsolásában.

Bíborban született?
Thopaga (aki később kapta a Milarepa nevet, egyszerű vászon ruházata után) a XI. században született Tibet fenséges hegyei között. Apja gazdag volt, családja jómódban élt, de a családfő korai halála nélkülözésbe és kegyetlen bosszúállásba taszította a családot. A vagyonból kisemmizett és cselédsorban tartott anyja tanácsára az ifjú a hegyek közé ment, hogy kitanulva a fekete mágiát elpusztítsa azokat, akik fájdalmat okoztak a családnak. Thopaga eleget is tett anyja kérésének, sok falusi halálát okozva ezzel. Mágikus erejének segítségével olyan vihart gerjesztett, mely romba döntötte a házakat és elverte a szépnek ígérkező termést. A fiún azonban - látva tettei következményét - eluralkodott a bűntudat, ami arra sarkalta, hogy elinduljon a szellemi fejlődés egy magasabb irányába. Meg akart szabadulni vétkeitől, a teljes megtisztulás és megvilágosodás, vagyis a Buddha fokozat elérése lett a célja. Ismét visszavonult a hegyek közé, hogy kitanulta a meditálás, a pontos jógagyakorlatok művészetét és remeteként élt. Kivonult az anyagi világból, barlangjában ülve, egyetlen étkét, a nyers csalánt fogyasztva évekig élt magányában. Szent meditálása közben megvilágosodott és ráébredt arra, hogy tudását meg kell ossza másokkal is, így kilépve az elzártságból tanítóvá vált. 84 éves korában halt meg egy mérgezés következtében. Azt beszélik, hogy elhamvasztásakor üstökösök száguldottak végig az égen.

Autentikus tolmácsolás
Tibet egyik nagy tiszteletnek örvendő szellemi vezetőjéről, a lámaizmus elindítójának életéről nem lehet könnyű filmet készíteni, főleg egy olyan országban, ami a kommunista Kína ellenőrzése alatt áll. Ráadásul egy szerzetes, a Gyurmeling kolostor vezetője álmodta vászonra a spirituális történetet. Az ifjú láma rögtön két részes alkotást készített, az elsőben bemutatva Milarepa gyerekkorát és életének legmeghatározóbb eseményét, egészen a világból való kivonulásáig, míg a második rész a későbbi életét, a jógi megvilágosodását mutatja be. A rendező törekedve a történelmi hűségre, elmeséli a nagy tanító életét, ám főként a belső folyamatokra, az érzelmi állapotokra koncentrálva. Neten Chokling filmje ugyanis igazi spirituális kaland, ahol nem a történések dominálnak, hanem a belső, lélekben, tudatban zajló folyamatok. Nincsenek nagy, teátrális mozzanatok, lenyűgöző díszletek, "csak" arcok, dialógok és Tibet gyönyörű hegyei. Épp ezért külön figyelmet érdemelnek a színészek, főleg az anyát alakító Kelsang Chukie Tethtong. Visszafogott mimikája, apróbb gesztusai beszédesebbek minden szónál. Szinte eszköztelen játékával gyönyörűen adja vissza a némán szenvedő, egyre jobban indulatosabbá váló anya portréját.

Summa
A rendező egy érzékeny, aprólékosan kidolgozott filmben állít emléket a tibeti buddhizmus egyik meghatározó alakjának. Külön érdemes kiemelni, hogy mindezt úgy teszi, hogy a nyugati néző számára is érthető és kerek legyen. A tibeti hitvilág sámánokkal és mágiával teli hitvilágát igyekezett "fogyasztható" formába hozni, hogy egy logikusan felépített filmben mesélje el a történetet. Talán ez egyben az alkotás egyetlen hibája is, mert bár érthető és logikus a történet, emiatt hiányzik belőle az, amitől azt éreznénk, hogy valódi, csak Tibetre, Bhutánra jellemző filmet kapunk. Tény, hogy az első rész az alapokat hivatott tisztázni, ráadásul Milarepa életének egy rövidebb szakaszát dolgozza fel. A második rész jóval nagyobb időszakot ölel majd fel, sokkal több spirituális történéssel.

Kinek ajánljuk?
- Tibet szerelmeseinek.
- Aki kedveli a csendes filmeket.
- Aki kíváncsi egy nagy tanító jellemfejlődésére.

Kinek nem?
- Akinek a hófödte csúcsokról csak a síléc jut az eszébe.
- Aki szerint egy film legyen akciódús.
- Akinek a Hét év Tibetben bőven elég volt.


8/10