A védelmező

Tisztességes iparosmunka. Amikor a mester a megfelelő szakmai protokollokat betartva készíti el a kért munkadarabot.

A késztermék alkalmas arra, amire tervezték, ár-érték aránya megfelelő, megjelenése és tartalma is az elvárt minőségű. A vevő és az eladó (gyártó) egyaránt elégedett.

A Védelmező pont ilyen. Antoine Fuqua iparos, aki egyszer dobott egy nagyot (Training Day), és azóta is néhány évente letesz egy-egy filmet az asztalra. Általában akciófilmet. Szerencsés, mert nagy sztárokkal dolgozhatott, és most újra összeállt Denzel Washingtonnal, akinek Oscart adott a kezébe több mint egy évtizede. Gondolom azt hitték, újra összejön a nagy dobás. Lássuk, mivel próbálkoztak.

Robert Call (Denzel Washington) egy barkácsáruházban dolgozik. Mindenkivel kedves, de magányos, nem tud aludni, ezért egy éjjel-nappali falatozóba jár olvasni. Itt a maga visszafogott módján összebarátkozik Teri-vel (Chloe Grace Moretz), a fiatal prostival. Nem könnyű az éjszakai pillangók élete, Teri erre a bizonyíték. Egyik kuncsaftja eszméletlenre veri, korházba kerül. Több se kell Robertnek, a segítségére siet, ám a helyzet nem ilyen egyszerű, a lány ugyanis az orosz maffiának dolgozik. De McCall kemény legény, mit neki pár európai gengszter, megoldja és kész. Ám az ex-szovjet keresztapa a helyszínre küldi saját problémamegoldó emberét, Teddy-t (Marton Csokas), hogy tegyen rendet. Az üzletben nem lehet fennakadás, mert az sok pénzt jelent, mínuszban.

A film lassabb ütemben indul, van időnk megismerni a főszereplőt. Látjuk mindennapi élethelyzetekben, igazi hús-vér figura, aki még szimpatikus is. Aztán, amikor kell, előtör belőle az állat, egy csúcsragadozó. Denzel kiváló színész és régi akcióveterán, így ez a szerep nem megerőltető neki, tisztességgel hozza a karaktert. Moretz kisasszony ígéretes tehetség, és nem is kezdő, de időhiány miatt most csak egy csinos pofit láthatunk belőle. Ő most csak elindítja az eseményeket, de nem vesz részt bennük. Pedig az öreg melós és a fiatal lány között működik egyfajta kémia, kár hogy nem volt rá idő a sok akció és keménykedés miatt. Ezekből nincs is hiány.

Szegény Csokas igencsak beleragadt az örökös (kelet-európai) rosszfiú szerepébe, de lagalább jól csinálja. Stílusos, karizmatikus, okos és kőkemény. Ilyen egy jó ellenfél. Jó főgonosz nélkül nincs igazán jó hős sem. Erre nem lehet panaszunk, a film legjobb pillanatai neki köszönhetőek, Denzellel nagyon érzik, mitől lesz jó egy-egy közös jelenet. Az akciójelenetek hol realisták, hol hatásvadászok, de nem lóg ki a lóláb. Érdekes játék lehet, ha megpróbáljuk felidézni, melyiket mikor és hol láttuk már. :) Akcióból talán többet is elbírt volna a film, de az sem kevés, ami benne van. Viszont a fényképezésen volna mit javítani. Fordulatokban ne reménykedjünk, ez nem thriller, hanem nyílegyenes akciófilm, némi lélekkel.

Bár a film egy régebbi tv sorozat mozis verziója, erre semmi sem utal, igaz, nincs rá szükség. Amennyibe sikeres lesz, akkor jöhet a folytatás, ha nem, akkor megáll az önmagában is. Talán a hangsúlyokat jobban definiálhatták volna. Van egy kis gondoskodás, de nem sok, egy kis farokméregetés, de nem sok, egy kis terminátor faktor, de nem sok, egy kis szuperügynök múlt, de nem sok. Valahogy hiányzik az egyéni íz.

Nem mehetek el a szokás szerint vacak magyar cím mellett. Aki ezt a címet adta, vajon látta a filmet? Merthogy a főhős nem védelmez senkit! Na mindegy.

Akciófilmet szeretőknek feltétlenül ajánlom. Kicsit hosszú, de nem unalmas akciófilm, némi pátosszal fűszerezve, de jó színészekkel tálalva.

Az imdb-n egyelőre 8,2-n áll, de nagyon kevés szavazat alapján. Az Rotten Tomatoes már szőrösebb szívű, szintén kevés írás alapján 70%.

Velük értek egyet, némi engedménnyel szerintem is 70%.