A vörös bolygó

  • Kukonya / Filmfórum

Talán egyszer eljön majd annak is az ideje, amikor a filmesek Mars-ügyben Bradbury Marsbéli krónikáihoz fordulnak. Addig azonban be kell érnünk a szerényebb alkotásokkal.
Nem olyan rég borzadtunk el Brian DePalma Mars mentőakciójától, amely Cannes-ban ugyan nagy sikert aratott, a mozikban azonban elbukott. A kudarc nem rettentette el a filmipart, elvégre a divat nagyobb úr, a Mars utazás is csak most indult be igazán, ami ingyenreklámnak tökéletes. Ám a tudomány mindig rácáfol a mesékre, s a sok mászkálásnak köszönhetően a marslakó-mítoszok mind ledőltek. Orson Welles hírhedt rádiójátéka ma már inkább csak mosolyt fakasztana, hiszen tudjuk, Marslakók nincsenek. Tehát valami újat kell kitalálni. Anthony Hoffman megpróbált keresni egyet.
A vörös bolygó, címe alapján akár egy dokumentumfilm is lehetne, melyben szép felvételeket és integető űrhajósokat láthatunk a felszínen, háttérben a sötét és bizonytalan végtelennel. Hogy mégis moziba került, az elsősorban a két sztárnak, Carrie-Anne Mossnak és Val Kilmernek köszönhető, nem pedig a történetnek. Abban ugyanis annyi izgalom sincs, mint egy pohár teában. Pedig az alaptörténet nem rossz, akár útmutató is lehetne. A filmben a Föld annyira szennyezetté vált, hogy külső segítségre lenne szüksége. A legokosabbak úgy látják, hogy egyetlen esélyük csakis a Mars lehet, ahol kísérletezésképpen algákat telepítenek, amelyek jobb esetben oxigént termelnek, rosszabb esetben elpusztulnak. Az útra indított expedíció feladata kideríteni, hogy az algák hogyan boldogultak a szélsőséges éghajlatú bolygón.
Hát ez a valóságban egy rutinos űrhajós számára nyilván egyszerű és nem túl veszélyes feladat lenne, ám a Vörös bolygó űrhajósai számára életveszélyes kalanddá változik. A film egészen addig a percig élvezhető, amíg nem dühödik fel a katonai felderítésre és kutatásra kifejlesztett robot, amely a későbbiekben magát Rambónak, a legénységet pedig ellenségnek képzeli. Ez a módja a szereplőktől való megszabadulásnak kimondottan olcsó, és meglehetősen fantáziátlan. Egészen addig ugyanis szép felvételekben gyönyörködhetünk, és elmélkedhetünk azon, hogy vajon csak véletlen egybeesés-e a kapitány neve, akit szintén Bowmannak hívnak, mint a 2001 Űrodisszea kulcsszereplőjét. És egy kicsit izgulhatunk a haláltusájukat vívó űrhajósokért is, akikről persze tudjuk, hogy valahogy túlélik, hisz a filmnek a fele még hátra van.
Sovány vigaszként annyit mondhatok, még ezzel a lagymatag történettel is lényegesen jobb film lett, mint a Mars mentőakció, arról nem is beszélve, hogy Carrie-Anne Moss rajongói most sem csalódnak, a színésznő elsőrangú produkciót nyújtott, akárcsak társai, Val Kilmer, Benjamin Bratt, Tom Sizemore, Simon Baker és Terence Stam.