Acélszív

  • TóCsa / PORT.hu

Michael Bayt lehet nem szeretni, és az eddigi munkássága nagyon könnyen támadható, de az mindenképp elismerésre méltó, hogy egy akciófigurákból/ról készült mozit szerethetővé tudott varázsolni, és még azok közül is sokan szerették, akiket gyerekkorukban abszolút hidegen hagyott az Autobotok és az Álcák háborúja. A második rész ezek után maga a totális pusztítás. Bay elpusztított mindent, ami az elsőben még jó volt.

Csak a pörgés van

Ha az ember egy Michael Bay moziról némi szédülés és fejfájás érzésével távozik, az nem a véletlen műve. Nála még a könnyed baráti csevelyek vagy a romantikus jelenetek is feszes tempójúra vannak vágva, tehát egy percnyi szünetet sem engedélyez a nézőinek. Ha mindehhez egy izgalmas cselekmény, vagy/és szerethető karakterek párosulnak, akár még működni is tud a dolog, és olyankor még a katonás hideg és túlszűrőzött képi világot is meg tudjuk neki bocsátani. Filmünk esetében azonban hiába van feltüntetve forgatókönyvíróként három név is, egyszerűen nem hisszük el, hogy ezt a történetet és ezeket a dialógokat emberek írták. Az Álcák valószínűleg már átvették az uralmat a Paramount/DreamWorks stúdió környékén, és a gépfejükből előrángatták Hollywood sablonnoteszét, és az abban látható utasítások alapján összerakták, milyen is legyen a folytatás, ugyanis ennyire szív és lélek nélküli történetet már nagyon rég dobott ki magából az Álomgyár gépezete.

Minden, ami rossz Hollywoodban

A Transformers folytatása képviseli mindazt, ami rossz Hollywoodban. Érződik rajta az esztelen és mértéktelen pénzszórás, a "folytatásban minden legyen nagyobb, hangosabb és több" nevű buta elv, a kikényszerített történet, és az izzadtságszagú poénkodás. Furcsa, hogy Michael Bay a Terminátor - Megváltást vádolta Transformers utánzással, amikor a film egyik jelenetében ő maga nyúlja a Terminátor 3 női robotjának imidzsét. Hollywood általában fokozottan figyel arra, hogy a filmeket tesztközönségnek is bemutassa jóval a premier előtt, és a vélemények alapján esetleg újravágassa a filmet, de nem hisszük el, hogy esetünkben ez megtörténhetett. Megan Fox külalakján kívül ugyanis semmi nincs a filmben, ami úgy működne, ahogyan annak működnie kell.

Summa

A sztoriban található tátongó lyukak (a kocka Sam részévé válik...) és logikai bakik (síró Autobot és egy embernőre ráizguló, majd vele kutya módjára dugni akaró Álca...) sajnos annyira idegesítőek, és a végig erőltetett poénkodás annyira irritáló, hogy miattuk még az egyébként valóban látványosan elkészített akciójeleneteket sem lehet élvezni, mivel a nézőben feltámad némi szégyenérzet, hogy mire is váltott jegyet egyáltalán. A Transformers második része hosszú évek óta a legrosszabb folytatás, amit láthattunk, ami különösen annak fényében bántó, hogy az első rész kifejezetten jól sikerült darab volt.

Kinek ajánljuk?
- Aki szerint egy akciófilmben nem számít a sztori.
- Őrülten nagy Megan Fox rajongóknak.
- Akik csak a trükkökért járnak moziba.

Kinek nem?
- Akiket már az első rész is hidegen hagyott.
- Akik szerint egy akciófilmben is számít a sztori.
- Akiknek a logika fogalma még egy óriásrobotos moziban is ér valamit.

3/10