Alkonyul?

Erős kezdés után enyhe megtorpanás a Star Trek-franchise frontján. Régen jobb volt, de nem olyan régen és nem annyira jó.

Az oligarcha

Engem olyan nagyon nem zavar, hogy J. J. Abrams mint anno Várszegi a magyar fociban, egymaga tartaná kezében a két fő sci-fi franchise-t, vagyis a Star Trek rebootok mellett ő rendezi majd az immár Disney-logóval induló Star Wars-epizódot is. Van azért ennek némi pikantériája, ám mivel a fickó olyan dolgokat tett le az asztalra eddig, amilyeneket, ha vannak is futballszurkolókhoz hasonlóan heves rajongói a két rivális sorozatnak, inkább csak az irigység hangjai lesznek azok, amelyek felhangzanak majd. Mert a helyükben én mindenképp egyedül magamnak akarnám az ilyen edzőt. Vagy rendezőt, vagy mit. Abrams azonban mindent akar és igaza van, egyszer élünk. Ha ennyit elárulhatok, én inkább a Darth Vaderes opuszokban vagyok otthon, mintsem a hegyes fülű autista szakértőjének mondjam magam, és ezt tényleg csak azért merem felfedni, mert a közepes Start Trek-műveltségemmel együtt is azt mondtam a reboot bemutatójakor, hogy na igen, ha valamit újrakezdünk, újraírunk, az alapokra építve új világot építünk, akkor azt így kell csinálni. Borzasztó jó érzés volt, hogy nem alibizte le Abrams a produkciót azzal, hogy van itt annyi márkanév, ami elviszi a mozit. Ami egyébként nem is feltétlen lett volna így, hiszen eleve a kifulladás elől kellett megmenekíteni a sorozatot és ez sikerült is.

[img id=476679 instance=1 align=left img]Minden másra ott a CGI

Az újraértelmezés második epizódját így első sorban mindenképp a saját előképéhez mérten kellene értékelni, nem korábbi mozifilmekhez, tévésorozathoz, rajongói fórumokhoz stb. Én egy árnyalatnyi visszaesést veszek észre. És a legrosszabb, hogy nehezen tudnám megfogalmazni, mi a bajom, de arra konkrétan emlékszem, hogy a játékidő felétől egyre inkább veszítettem el az érdeklődésemet a film iránt, talán mert még mindig nem tudtam biztosan, ki miért teszi azt, amit. Nem titok, legalább is remélem, hogy a franchise egy emblematikus gonosza, Khan bemutatása van terítéken a második részben – érdekes módon épp úgy, ahogy volt ez az "első" második részben is, még 1982-ben. Akkor ez most az előző vadi új, prequelnek is nevezhető mozi után már egy remake volna? Nos, klasszikus értelemben semmiképp, Khan háttere azonban adott, ez a része tehát legfeljebb vérfrissítést kapott, meg egy új keretet. Mindezt a kétezres évekre közönséges Top Gun-szoknyavadásszá transzformált Kirk kapitány és a szerepét tökéletesen hozó új Spock közötti feszültség volna hivatott élettel megtölteni, s ami azt illeti, ez nem is sikerült rosszul. Minden másra ott a CGI, ami pedig kifejezetten lenyűgöző. Tulajdonképpen, ami igazán fülsértő az egész filmben, az az amerikai tini-kompatibilis dialóg, a ripacskodva előadott banalitások és az áltudományos sci-fi tájszólás. Erről jut eszembe, a rendkívül kínosan eltúlzott orosz akcentustól való megszabadulásra is még vagy ezer évre lesz szüksége a magyar szinkronnak.

Ha már csöccsel adjuk el

A Sötétségben – Star Trek mint akciófilm, mint sci-fi tökéletesen, mint Star Trek-mozi nagyjából megfelel a 2013-as elvárásoknak. Hogy a J. J. Abrams felé irányuló elvárásoknak mennyire felel meg, ott nem ilyen határozott, de azért igen a válaszom. Nem akarom túlmisztifikálni az embert, szerintem nem egy géniusz, nála sokkal inkább a profi szót használnám, aki majdnem mindig tudja, kinek mit kell adnia és eközben kialakított maga körül egy olyan image-t, miszerint bármiből képes rentábilis mozit kreálni. Rentábilis ez a film is, talán kicsit több mindezen túlmutató pluszt akartam kapni tőle és kétlem, hogy ezzel egyedül lennék. Már a megszellőztetett első képek is gyanúsak voltak: nagymellű szőke fehérneműben pózol? Mi vagy te, Michael Bay? Szüksége van erre egy Star Treknek? Nincs, vagy ha igen, akkor ők is érezték, hogy nem minden kerek ezzel a projekttel. Az ominózus kép természetesen a legtúlfűtöttebb kocka az egész filmben.

Kinek ajánljuk?
- Nem annyira hard core Star Trek-eseknek.
- Akiket már megvett annyira J. J. Abrams, hogy bízzanak benne.
- Különösebb elvárás nélkül akciófilmezni vágyóknak.

Kinek nem?
- Hard core Star Trek-eseknek.
- Hard core Star Wars-osoknak.
- Akiknek az első sem tetszett.

7/10