Álszakáll

  • - sam - / PORT.hu

Az áldokumentumfilm készítés izgalmas dolog, születtek már olyan alkotások, mint például az Ideglelés - The Blair Witch Project, ami kapcsán sokak fejében tényleg felmerült, hogy talán igaz az, ami a tekercseken látható. Ha az aktualitásoknál akarunk maradni, akkor a féleszű Borat kihagyhatatlan a felsorolásból, de készült egy magyar alkotás is, Mao Ce-tung életéről. Bár Az igazi Mao-ban az alkotók le is leplezik önmagukat, a film végén a készítők elmondják, hogy mi nézők egy kísérlet részesei vagyunk, s még a legnagyobb képtelenség is elhihető, ha megfelelően csomagolják a mondanivalót. Szakértő, aki idegen nyelveken beszél, régi fotók, archív felvételek és egy gondosan összeállított, felépített gondolatmenet, a jó kis összeesküvés elmélet, mely talán azt hivatott bizonyítani újra és újra, hogy egy olyan világban ahol az emberek nem hisznek semmiben, az mégsem lehet, hogy minden csak véletlen. Ráadásul a misztikumhoz való vonzódása az embernek az ősidők óta meghatározza világnézetét, így jutottunk el idővel az istenektől az ufókon keresztül a zseniálisan felépített konspirációs elméletekhez. Felsőbb hatalmak összeesküvése ez, ahol úgy döntenek életünkről, és későbbi sorsunkról, hogy mi semmit sem sejtünk minderről. Ám időről időre felsejlik valami ebből a globális összefüggésből, előbukkan valami furcsa részlet, ami megmutatja nekünk, hogy mégsem ok nélkül történik mindez velünk.

Az összeesküvés elméletek reneszánszát éljük, Dan Browne igazi lavinát indított el, bár nem ő az első, aki meglepő tézissel ált elő, könyve mégis bestseller lett. Mona Lisa vagy Leonardo pedig olyan hívószavak azóta, hogy egyetlen valamire való teória sem lehet meg nélküle. Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán és Végh Zsolt alkotó-trió most épp ezt figurázza ki. Van benne Nostredamus, aktuálpolitika, hárombetűs kormányhivatalok, globalizáció és földönkívüli értelem. A tőlük megszokott cinizmussal és gyermeki egyszerűséggel közelítenek a témához, hogy feltárják az összefüggéseket, majd megmagyarázzák miért is Magyarország a világgazdaság középpontja. Sőt! Az univerzum csomópontja.

Kis költségvetésből készült alkotás, mellyel azt akarják bizonyítani, hogy súlyos összegek nélkül, az ötletre támaszkodva is lehet filmet forgatni. Összegyűjtöttek mindent, ami egy ilyen műhöz kellhet: kimunkálták és kigondolták a részleteket, majd segítségül hívtak minden filmes eszközt, - külföldi szakértőt és archívnak feltüntetett fotókat, felvételeket - hogy teljes legyen a repertoár. Egy furcsa reflexió a zavaros magyarországi helyzetről és egy cinikus alkotói hitvallás mely mégis egyszerre figurázza ki mindkettőt, önmagát. Hárman nevetnek magukon. Aki pedig szeret magán nevetni, annak a film kihagyhatatlan.