Amikre nincs magyarázat

UFO észlelések, lábmaradványokkal együtt előkerülő edzőcipők, mutáns ragadozók felbukkanása, valamint az, hogy miért szeretünk késő este hátborzongató műsorokat nézni, hogy aztán a konyháig se merjünk kimenni utána. Paranormális jelenségekkel, földönkívüliekkel, megmagyarázhatatlan eseményekkel foglalkozó doku sorozatokat nemcsak akkor érdemes nézni, ha meggyőződésünk, hogy magas intelligenciájú földön kívüli civilizációk egyetlen szórakozása, hogy ártatlan embereket rémiszgetnek Észak-amerikai erdőségekben. Ezek az esetek valóban elgondolkodtatnak, ha szkeptikusak vagyunk, akkor épp azért, mert racionális megoldást keresünk rájuk. Felkelthetik a figyelmünket olyan jelenségek iránt, amelyek UFÓ-k nélkül is épp elég izgalmasak – ilyen például a Phobosz hold rejtélye. És persze sokat elárulnak az emberi gondolkodásról, és a legendák kialakulásáról is.

A Para? Normális? című sorozat azoknak is bátran ajánlható, akik kérlelhetetlenül szkeptikusak a paranormális jelenségekkel szemben. Ugyanis ebben a sorozatban olyan ügyeket taglalnak, amelyekre többé-kevésbé létezik racionális, vagy tudományos magyarázat. Általában egy-egy eset bemutatása is ilyen megnyugtató magyarázattal zárul, nem hagyják magára a nézőt az elszabadított földönkívülikkel és jetikkel. A mai egyik részben például hallhatunk a vándorló kövek rejtélyéről, és a lábmaradványokkal előkerülő edzőcipők titkáról.

A NASA X-aktái szintén olyan sorozat, amely megoldásokat is kínál, nemcsak rejtélyeket. Ez a műsor már csak azért is érdekes, mert a csillagászat után érdeklődöknek kínál könnyedebb szórakozást. Itt számos ismert csillagászati téma kerül terítékre, de más megközelítésből (vajon miért nem tért vissza az emberiség a Holdra, földönkívüliek szívatják-e a MIR űrállomást stb.), azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a NASA nem minden adatot hoz nyilvánosságra, tehát széles tere nyílik a konteóknak. 
Az egyik legszínvonalasabb sorozat A rejtély, amely ugyan nem doku, viszont idekívánkozik, márcsak a címe miatt is. Remekül ötvözi a konteókat a tudományos magyarázatokkal, az X-akták kísérteties eseteit a tudomány legújabb eredményeivel, természetesen mindezt izgalmas és szórakoztató formában. Remek színészek, remek játékkal, bűnügyek, nyomozás, szerelmi szál – mi kell még?

A Valódi X-akták, és a Találkozás földönkívüliekkel a könnyedebb műfajba sorolhatók. Azoknak ajánljuk, akik nem kérnek az előre gyártott magyarázatokból, imádják a nyitva hagyott kérdéseket, és maguk kívánnak egy-egy elmélettel előállni a rejtélyes eltűnésekkel, vagy a mutáns állatok felbukkanásával kapcsolatban. És persze azoknak is ajánljuk, akik megingathatatlanul hisznek az ufós emberrablásokban és a chupacabrában. 
Játékfilmek is jutottak ebben a témában a vasárnap esti borzongáshoz. Az UFO – Idegenek közöttünk egy ufóinvázióról szól, sok-sok kézikemarás felvétellel. És hogy a gonosz lelkek és más kísértetek se sértődjenek meg, hogy állandóan csak a kis zöld emberkékről esik szó, van itt nekünk egy fekete mágiás, ördögűzős mozi is Parajelenségek: A megjelöltek címmel, amely után szintén nem fogunk merni kimenni a konyhába este tízkor. De minek is? Holnap hétfő, meló, semmi keresnivalónk a konyhában. Húzzuk magunkra a takarót és próbáljunk ne gondolni arra, hogy mi van Odakint.

A Para? Normális?-t a Discovery Science-en tekinthetjük meg 16:30-kor, és 17:15-kor. A NASA X-aktái-ba 21:00-kor, és 21:45-kor pillanthatunk bele szintén a Discovery Science-en. A rejtély harmadik évada a Sorozat+-on fut, és 21:00-kor kapcsolhatunk oda. Az UFO – Idegenek közöttünk a FILM+-on gondoskodik az izgalmakról 22:45-kor. A Parajelenségek: A megjelöltek 20:35-kor borzolja az idegeket, a HBO 2-n. A Valódi X-akták és a Találkozás földönkívüliekkel pedig ugyancsak a Discovery Science-en követhető a mai napon.