Arnold és Franco Columbu 51 éve elválaszthatatlanok

Együtt emigráltak Amerikába, ahol később együtt melóztak az építkezéseken és a Schwarzenegger-filmekben is.

Van néhány sztár, akik akkor is legendásan jófejek maradnak a régi barátaikkal, amikor már megrészegítette őket a hollywoodi siker. Tipikusan ilyen George Clooney mellett Arndold Schwarzenegger is, aki minden évben feltesz egy videót a közösségi oldalára arról, milyen régóta együtt gyúr és hülyéskedik Franco Columbuval.

Az osztrák születésű Arnold Schwarzenegger és az olasz Franco Columbu 51 évvel ezelőtt, 1965-ben haverkodtak össze egy müncheni testépítőversenyen. Sosem voltak vetélytársak, mivel az alacsony, mokány Columbu a 90 kiló alatti kategóriában indult, Arnold pedig mindig a 90 kiló fölöttiben gyűjtögette a Mr. Olympia és Mr. Universe címeket.

Schwarzenegger 1968-ban, Columbu alig egy évvel később költözött ki az Egyesült Államokba, ahol jobb híján egy építőipari cégben melóztak. A fenti videóban Arnold meg is mutat egy falat, amit ők raktak fel téglánkén - még viccelődnek is, milyen tartós lett. A '60-as és a '70-es években Schwarzenegger és Columbu ha nem a videóban is meglátogatott Gold's Gymben gyúrtak, akkor Venice Beach-en mutogatták az izmaikat a csajoknak. Később persze, amikor Arnold már megkomolyodott, és 1986- ban beházasodott a Kennedy-családba, az esküvőjén Columbu volt a tanú.

Az Európából Amerikába emigrált gyúrógépek igen összetartó csapat voltak. A közösen vitt építési vállalkozás után Arnold mindig a testépítő haveroknak szólt először, ha rajta kívül más vasgyúró is kellett egy-egy hollywoodi filmbe. Így került be Schwarzenegger és Franco Columbu is Jeff Bridges testépítős filmjébe, az 1976-os Maradj éhen!-be.

stayhungry.jpg

Sőt, a San Francisco utcáin egyik epizódjában is együtt szerepelt a két testépítő (ebben Arnold karaktere öl meg egy fitnesszmodelt). Persze Arnoldból már ekkor is előbújt a későbbi üzletember: tudatosan lobbizta nekik ki a kisebb filmszerepeket, mert tudta, hogy a konditeremben mindenkinek dicsekedni fognak vele, ami kiváló ingyenreklám.

Schwarzenegger meg is írta a könyvében, hogy az 1982-es Conan, a barbár jegyért sorban álló nézőinek fele fantasy rajongó gyógyegér volt, a másik fele viszont szénné gyúrt testépítő, akik kifejezetten büszkék voltak arra, hogy az egyik társuk ilyen sokra vitte (addig egyedül csak Schwarzenegger nagy testépítő-példaképei, Steve Reeves és Reg Park tudtak hasonló filmes karriert felmutatni). A Conanban Természetesen Columbu is szerepelt, vad pikt harcosként:

franco_conan.jpg

Naná, hogy Arnold az 1984-es Terminátorban is kilobbizott egy szerepet a legjobb barátjának: Columbu volt a gonosz Halálosztó, aki szétlő mindenkit az ellenállók titkos bázisán, a sötét, disztópikus jövőben:

De Columbu volt az egyik biztonsági őr az 1987-es A menekülő emberben, valamint az őrült doktor asszisztense abban az 1990-ben forgatott Mesék a kriptából-epizódban is, aminek Schwarzi volt a rendezője. Az 1996-os Végképp eltörölniben és az 1999-es Ítéletnapban kaszkadőr volt, az 1985-ös Rambo 2-ben pedig Sylvester Stallone személyi edzője.

A VHS-éra aranykorában Columbu pár B-kategóriás akciófilmet írt és rendezett, olyan vicces címekkel, mint a Doublecross on Costa's Island vagy a Beretta's Island, de végül sosem futott be akkora karriert ezekkel, mint Schwarzenegger.

(fotók: simplyshredded.com)