Asterix és a vikingek

  • - sam - / PORT.hu

Újra a kis gall falu, melynek lakói nem csak a római hódításnak tudnak ellenállni, hanem a viking hódításnak is. Annyiban különböznek csak római "kollégáiktól", hogy nekik még fogalmuk sincs arról mi vár rájuk.

A történet ott kezdődik, hogy a viking vezér, Hatalmaf tippet kap a viking sarlatántól, Titkograftól, hogyan lehetne népük még hatalmasabb. Hiába ugyanis a mérhetetlen erő és a zord külső, ahhoz, hogy igazán naggyá váljanak, még kell valami. A megoldás egyszerű, a félelem szárnyakat ad, a repülés pedig hatalmat. Vikingjeink azonban még hírből sem ismerik a rettegés fogalmát, így elhatározzák, találnak valakit, aki majd megtanítja nekik. Választásuk egy gall falucskára esik - minő véletlen, épp a problémás kis gall falucskára - onnan akarják elhurcolni a félelem bajnokát. Mindeközben a gall törzshöz szokatlan látogató érkezik, a törzsfőnök testvérének nyámnyila fia, aki mindent tud a bulizásról és a női fejek elcsavarásáról, csak arról nem, miként kell férfiként viselkedni. Asterix-ék kapják a nemes feladatot, kísérletük azonban úgy tűnik eredménytelen. A fiú ugyanis pacifista, aki nem üt meg senkit, és gyáva, aki fél mindenkitől. Már épp feladná a küzdelmet, amikor a viking portyázók kezére kerül. Márpedig ő a legfélősebb a környéken, méltó a bajnoki címre. Bögyörix - merthogy így hívják a cseppet sem daliás fiatalember - azonban a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a felelősséget bizony minden esetben vállalni kell.

Immár a hetedik rész készült el a deviáns, varázsfőzetet kortyoló, állandóan hallal bunyozó és római katonát verő gall falucska életéről. Kár is lenne képregény-adaptálásról és eredetről beszélni, a film ugyanis hűen igazodik elődeihez, a figurák, az elkészítési technika ugyanis ugyanaz maradt. A történet is illeszkedik az egészhez, a karaktereket remekül megőrizték és az erkölcsi példamutatás is maradt a régiben. Igazodik ahhoz a képhez, amit megszokhattunk és ez most több is, mint dicséret. Aki beül a moziba, biztosan nem fog csalódni.