Autós műsorok az egész családnak

Akadnak olyan rétegműsorok, amiket egyszerűen képtelen egy egész família nézni, mert míg az egyik generációt leköti, addig a másikat halálra untatja. Nem jó ez így. De rájöttek az okosok, hogy nem új műfajt kell kitalálni, elég, ha egy kicsit más oldalról közelítik meg az adott témát.

Így lehet ma már olyan autós műsorokat is nézni, amik elé akár a nők is, sőt, a gyerekek is leülhetnek, mert nem csak a köbcentrikről meg a lóerőkről megy a szakmázás a benzingőz felett.

A klasszikus autós műsorok annyiban ki is merülnek, hogy valami hozzáértő nagyon alaposan és végtelenül részletesen beszél egy autóról. Kicsit vezetget, megmutatja mi van a motorháztető alatt és hasonlók. De életszerű példák, izgalmas bemutatók nincsenek. Na, a Totalcar az ékes példa arra, hogy lehet ezt jól és szórakoztatóan is csinálni, de úgy, hogy közben nem gyilkolják le a szakmaiságot. Bazsó Gábor és Winkler Róbert kettőse hétköznapi nyelven beszél hétköznapi embereknek, de nem hétköznapi lelkesedéssel, ami sugárzik is belőlük és egyből átragad a nézőre. Teljesen beszippantja az embert. Szerencsére új részekkel érkezik a műsor, egy olyan csatornán, ahol eddig még nem láthatták a nézők, a Viasat6-on. Premier április 16-án.

Aki inkább a bütyköléseket szereti az ilyen autós műsorokban, annak egyértelműen a tucatnyi autóátalakító műsor közül kell választania. Nagyjából mindegyik ugyanazt tudja és ugyanarról szól: lepukkant járgányok kicsinosításáról. A brit Autókereskedők se rossz, amiben Edd China és Mike Brewer bütykölnek pár nem éppen átlagos autót, hogy aztán egy kis haszonnal túladhassanak rajtuk, de egyeseknek itt túl sok lehet az anyagbeszerzésről és polírozási technikákból adott részletes körkép. Ennél már sokkal izgalmasabb a rosszfiú kinézetű, szakállas emberekkel operáló Amcsi benzinfalók, ami ugyanaz, mint az Autókereskedők, csak a tengerentúlon, és sokkal több az aláfestő zenének berakott húzós rock’n’roll. Na meg kemény izomautókat, hot rodokat meg ilyen csecsebecséket mutogatnak benne. Fényévekkel izgalmasabb, mint egy akárhányban gyártott BMW kipofozása, ugye.

A szakmaiságot ökörködésre cserélve pedig még a Pimp My Ride is kitűnő választás lehet. Egyszer lehet hallgatni a család fiatalabb tagjára, és meg lehet nézni, hogy mi megy az egykori zenetévén, az MTV-n. Hát Xzibit kis csapata fogja a lepukkant kertvárosi verdákat és rendesen felpimpeli azokat, de annyi tuning cuccot pakolnak a kocsikba, hogy az már őrület.

A fenti példák is jól mutatják, hogy a tévé tényleg az ember barátja, mert egy kis keresgélés után tényleg vannak még olyan tematikus rétegműsorok is, amik egy egész családot képesek a kanapéhoz szögezni.