Az Amazonas kincse

Az akció-mozik lelkes rajongói fellélegezhetnek. A valaha dollárok jól csengő millióit termelő bunyós filmeket a műfaj reménybeli sztárja, a fizimiskáját szellemesen előrevetítő Szikla művésznévre keresztelt izomkolosszus feltámasztotta hamvaiból.

Az elpuhulás szomorú lejtőjére tévedt néhai klasszikus bunyókirályok asszimilálódása okozta űrt most kitölti az egzotikus Szikla, a szelíd óriás. Arnie, Van Damme és Seagal pedig végre lelkiismeret furdalás nélkül önként nyugdíjazhatja magát, a csúnya felsülés rizikója nélkül.

A kalandor szerepében tetszelgő maffiózó-csemete, Travis a régi indiánok rég elveszett kincse által kíván tetemes vagyonra szert tenni. A gengszter-papának azonban nem nyeri el tetszését az ötlet, így legrátermettebb emberével visszahozatná a fiút. A feladat Szikla barátunkat (a filmben egyszerűen csak Beck) találja meg, akinek az akció teljesítésének fejében a főnök elnézné az izomember évek alatt felhalmozott adósságát. Az első blikkre merésznek tréfából sem mondható feladat végül eldurvul, mikor az ördögi Christopher Walken is rákattan a kincskeresés-projektre, az ő leszerelése pedig némileg megnehezíti a belevaló Szikla feladatát. A hajsza beindul, Rock vadászik Travisre, a kincsvadász Walken Rockra, a vadonban bujkáló gerillák pedig nem kímélnek senkit.

Az Amazonas kincse történetét illetően leginkább a mókás Bud Spencer - Terence Hill akció-vígjátékok alakította vonulatot követi. A tekintélyes sörhassal rendelkező Piedone méltó utódja Szikla, míg a Hill féle izgága szépfiú karakterét az Amerikai Pite-sorozatból Stiflerként elhíresülő Sean William Scott másolja több-kevesebb sikerrel. Elismerésre méltó színészi alakítások terén a film kihívásokkal küszködik, bár Christopher Walken azért villant néha egy-egy hírnevéhez méltót.

Akció-vígjáték mostanság elhanyagolt műfajában előkelő helyet foglalhat ez az mozi, hozza ugyanis a műfaj összes klasszikus alkotóelemét: karakteres izomagy és poénkodó mellékhős osztja az észt és a pofonokat egzotikus helyszíneken egzotikus bombanő társaságában, ráadásul roppant szórakoztató tálalásban. Akció-rajongóknak kötelező darab!