Az év gigantikus boros kóstolója a Millenárison - Borjour Magnum február 14-én, Valentin-napi különlegességekkel

Romantika, olajos, aranyló fehér- és sűrű, sötét vörösbor, közte egy ropogósan friss rozéval. Jó társaság és egy hangulatos este. Mi kell még a tökéletes Valentin-naphoz?

Aki szereti ünnepelni, annak azért, aki pedig nem, annak azért ajánljuk: február 14-ére, vagyis a szerelmesek napjára esik az ország legnagyobb boros kóstolója, a Borjour Magnum.

A borfesztivál mindig remek alkalom arra, hogy elmélyítsük a borról való ismereteinket, lazán, baráti körben, emellett itt adódik a legjobb lehetőség arra, hogy a standoknál akár komolyabban is elbeszélgessünk a pincészetek képviselőivel, vagy éppen a borászokkal. Valamint arra, hogy mindent megtudjunk kedvenc borainkról, vagy újakat ismerjünk meg.

De ha valaki nem ért, vagy nem is akar érteni a borokhoz, annak is kiváló élmény, hiszen csak sétálgatni kell a poharunkkal az egyik standtól a másikig, és kipróbálni, kóstolgatni annyi bort, amennyit csak a szervezetünk enged.

Ahogyan ezt a Magnum név is sugallja, ez a mostani egy gigantikus kóstolót takar: a Millenáris két csarnokában 220 borászat és 30 gasztronómiai kiállító mutatja be borait és egyéb termékeit február 14-én.

A fesztivál különlegessége, hogy csak a belépőt kell megvásárolni, onnantól kezdve korlátlanul kóstolhatunk a több mint 600 borból, mindezt délután 4-től este 10 óráig. De ha valaki még ekkor sem szeretne hazamenni, tíztől egy záró parti veszi kezdetét.

AZ ELŐZMÉNYEK

A Késői Szüret produkciót tíz éve hozta létre Nagy Sebestyén és Tóth Gábor, a célkitűzés ekkor az volt, hogy hétköznapi nyelven népszerűsítsék a minőségi, és főleg a magyar borokat. Egy rádióműsor is indult ekkor, szintén ezzel a címmel az akkori radiocafén, ami sokak számára ismerősen csenghet. A szervezők bormagazinja most Borjour címmel hallható a 90.9 Jazzyn keddenként 19 órától. Itt a műsorvezetők hétről hétre élőben tesztelik borász vendégeikkel a magyar borászatok legújabb tételeit.

A boros misszió tehát kezdett kikerekedni, és folyamatosan bővült, 2009-től már kóstolókat tartottak, amiket borjournak neveztek el. A nagy érdeklődésre való tekintettel pedig megszületett a legnagyobb gyermek, ez lett a Magnum.

A Borjour Magnum tehát a tíz évvel ezelőtt elindult Borjour kóstolósorozat legnagyobb állomása, amit idén már hatodik alkalommal szerveznek meg. Mára a rendezvény az ország egyik legfontosabb magyar boreseményévé vált, jelentősége, hogy itt a kis és közepes családi borászatoknak is lehetőségük nyílik a szakma és a nagyközönség előtti bemutatkozásra.

Mostanra négy borjour típus alakult ki: a hetente megrendezett Mini, ez 40 fős, és általában egy borász a vendég. A Borjour Extrákon érdekes, különleges, időnként extra helyszíneken kóstolnak, szintén egy borásszal. Aztán ott van a Klasszik, melyet a nyári időszak kivételével minden hónapban rendeznek az Alagút tetején 7-10 borásszal és kb. 200 kóstolóval.

A legnagyobb pedig a mostani Magnum, a legnagyobb, egy igazi behemót borfesztivál, ezernél több látogatóval. Ez egy kötetlen, jövős-menős borkóstoló, ahol a szervezők célja összehozni a borászt és a borszeretőt.

IDEI ÚJDONSÁGOK

A mostani fesztiválra több újdonsággal is készülnek a szervezők. A Valentin-nap keretében például részt vesznek az eseményen virágkereskedők, de lesz egy Valentin-szalon is. Itt borkaszinó játékok, illatmintás tesztek várják a vendégeket, továbbá egy "romantikus borsor" olyan beszédes nevű borok végigkóstolásával, mint az Első szerelem (Basilicus Szőlőbirtok), a Flört (Katona Borház), a Szenvedélyes Hétköznapok (Miklóscsabi Pincéje), az Andalgó Zweigelt (Fekete Borpince) vagy a Bezerics Dani Szexi Kis Gyöngyözőbora.

A rendezvényre nem kell poharat sem cipelnünk magunkkal, mert ahogy ez lenni szokott, azt is kapunk a belépéskor, a pohár mellé pedig jár egy 120 oldalas Bornotesz is ajándékba, kuponfüzettel együtt – ebben 112 borászat különleges akciója, ajánlata található, speciálisan a Borjour közönségének.

Egy reményteli, szintén új kezdeményezés a "Borjour for Hope". Ennek célja, hogy a szervezők 30 rászoruló gyermekhez 30 vasárnap ebédet juttathassanak el a vendégek felajánlásainak segítségével. Ebben a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesülettel működnek együtt. Az akcióhoz több borászat is csatlakozott, akik ajándék palackokkal ösztönzik az adakozókedvet.

HOL: Millenáris B és D, II., Kis Rókus u. 16-20.

MIKOR: február 14., 16:00 – 22:00 (szakmai és VIP-belépővel: 14:00 – 22:00)

BELÉPŐK ÁRA:

- 5900 Ft (normál), mely tartalmazza a korlátlan borkóstolót, ásványvizet és egy kóstolópoharat, 16 órától

– 10.000 Ft (VIP), mely tartalmazza a korlátlan borkóstolót, ásványvizet és egy extra minőségű kóstolópoharat, már 14 órától

HOL VEHETEK BELÉPŐT:

A Borjour Magnumra jegyek elővételben online a Borjour oldalán, illetve nyolc budapesti borbárban és kereskedésben kaphatók.

További információk itt.