Az vagy, amit megeszel

  • TóCsa / PORT.hu

A rendkívüli elszántsággal készült, szinte már propagandaszerű dokumentumfilmeket nem árt némi távolságtartással és gyanúval vizsgálni, még abban az esetben is, ha első látásra azt hinnénk, az alkotókat pusztán a jóakarat vezérelte.

Hagyományos vs. Bio
A bio-élelmiszerek térhódításának észrevételéhez nem kell zseninek lennünk. Ha kicsit körülnézünk, láthatjuk, hogy a nagyobb városokban már szinte minden sarokra jut egy biobolt, sőt az elvetemültebbek biofodrászatban (fából készült ollót használnak?) szabadulhatnak meg feleslegessé váló tincseiktől. A mozgalom (miért is ne neveznénk annak?) egyre népesebb, és szép lassan megtalálja a követőit mindenfelé. A filmesek között is. A Vigyázat ehető! - A francia bioforradalom című filmről nehéz eldönteni, hogy pusztán a biotermékek rendkívül ügyesen és manipulatívan elkészített, hosszúra nyúlt reklámfilmje, vagy egy valóban hiteles adatokon nyugvó, és a figyelmet egy rémisztő jelenségre felhívó dokumentumfilm. Az indítás nem túl biztató: a nyitó képsorokban minden általunk normálisnak gondolt élelmiszerről bebizonyítják, hogy rákkeltő hatású. Ez a fajta hatásvadászat kicsit erős, de később azért sikerül helyrebillenteni az arányokat.

Volt egyszer egy francia biofalu
Jean-Paul Jaud filmje nemcsak nagy általánosságban beszél a biotermékek előnyeiről, hanem egy francia falu példáján keresztül mutatja be a hatásokat a mindennapokban. A Cévennes hegység lábánál található település polgármestere a fejébe vette, hogy áttereli faluját egy természetbarátabb életmódra, és ehhez első lépésként a helyi iskola menzáját (ahol néhány környező településre, és a környék jó néhány nyugdíjasára is főznek) átváltoztatja biokonyhává. Persze a megugró költségek miatt ez sokaknak kezdetben nem nyeri el tetszését, de a polgármester kitart a döntése mellett a jó ügy érdekében.

Summa
A film természetesen sok boldog, mosolygós arcot mutat azok között, akik átálltak a biotermékek fogyasztására, továbbá próbálja bemutatni, hogy a jóval szerényebb választék ellenére azért így is mindenki megtalálhatja a számítását. Azért a biokolbászra és a bioborra ránézve nem vagyunk biztosak eme mosolyok őszinteségében. Jaud azt már nem kívánja megmutatni, hogy miképpen érinti a családok pénztárcáját a polgármester önkényes döntése az egészségmániáról. A Vigyázat ehető! sajnos túlságosan elfogultan és egyoldalúan közelít a problémához, amivel sokat veszít a hitelességéből, de persze ez nem jelenti azt, hogy nincs igaza. Ha a jóakarathoz némi visszafogottság és arányérzék is párosulna, sokkal nagyobb hatást érhetne el nézőjénél, mert így minden pozitívuma, és bölcs gondolatai ellenére erősen reklámszagú alkotás.

Kinek ajánljuk?
- A bioboltok törzsközönségének, növekvő kiadásaik igazolására.
- Egészség- és környezettudatos embertársainknak.
- A jövőjükre gyakran gondolóknak.

Kinek nem?
- Akinek az étkezéskor a legfőbb szempont az, hogy olcsón megússza.
- Aki már a bio szó hallatán is falra mászik.
- Aki nem törődik az egészségével.


6/10