Barátok, szerelmek, barbecue

A film nagy részében a szereplők esznek, isznak és beszélgetnek. Nem rossz, de nem mindig sikerül jól megoldani. A szituációk ismerősek, éppen ezért átélhetőek.

Beszélgetős film. Ahol nem az a lényeg, ami történik, hanem karakterek beszélgetései, és az ott elhangzottak. Többnyire dráma vagy vígjáték, esetenként ezek megfelelő arányú keveréke. Gyakran színdarab alapján készülnek, ami érthető. Igen fontos a jól megírt dialógusok sora, és a megfelelő színészek kiválasztása. Lássuk, hogy sikerült ez most a franciáknak.

Antoine Chevalier (Lambert Wilson) ötvenéves, sikeres üzletember. Barátaival gyakran összejárnak, emellett igyekszik egészségesen élni, odafigyel az étkezésére, sokat sportol. Ennek ellenére az éves futóversenyen mégis szívrohamot kap, ami elgondolkodtatja. Minek az egészséges életmód, ha ez a vége. Alaposan megváltozik, elkezdi élvezni az életet. Persze a barátaival is megváltozik a kapcsolata. Az egész egy közös nyaralásban csúcsosodik ki, és nem előnyére.

Ebben a filmben is, mint a többi hozzá hasonlóban, le vannak osztva a szerepek. Az egyik féltékeny, a másik nagydumás, de akad lúzer és egyszerű naív fickó is, és így tovább. A párbeszédekből kiderül, mi köti össze a társaságot, mi történt velük, kik ők valójában. Ám Antoine jellem és viselkedésbeli változása felkavarja az állóvizet, és a hullámok felszínre hoznak nem kívánt dolgokat is. Ezek elsimítására pedig remek alkalom egy újabb nagy eszem-iszom.

A film nagy részében a szereplők esznek, isznak és beszélgetnek. Nem rossz, de nem mindig sikerül jól megoldani. A szituációk ismerősek, éppen ezért átélhetőek, de a megoldásokban nincs semmi szokatlan, tulajdonképpen nem akarnak minket meglepni. Pontosan sejthető, mire fut ki a film. Ami nem baj, de egy kis bátorság csak a hasznára vált volna. A színészekre viszont nem lehet panasz. Mindenki hozza a karakterét, nem lép ki belőle, végig hiteles marad. Igaz, már a színészek megjelenése determinálja, melyik karaktert ölti majd magára, de annyi baj legyen. Antoine végig központi figura marad, és Wilson remekül el is játssza a karaktere "fejlődését", ami azért nem túl nehéz feladat. Szerencsére a vígjátéki jelleg megmenti a néha leülő filmet, így gyorsan eltelik az alig több mint másfél óra.

Jó kis film az életmódról, az öregedésről, de elsősorban a barátság fontosságáról. Jó ételek, finom borok, és eredeti nyelvű párbeszédek. Baráti összeröffenésekre pl. remek film lehet.

Az imdb 5,9 pontra értékeli, az RT még nem ismeri.

Átlagosan jó francia dramedy. Szerintem 60%.