Ben Affleck Christian Bale ellen – Ki a jobb Batman?

Már a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala forgatása előtt megindult a vita, hogy melyik színész illik jobban a Denevérember gúnyájába, de a film bemutatása és a jegyeladási adatok beérkezése után objektíven is érvelhetünk a kérdésben.

Félreértés ne essék, a kérdés nem az, ki a jobb színész, mert ez nem kérdés, Christian Bale jobb és sokoldalúbb, mint Ben Affleck, ahogy arról sem akarunk vitatkozni, hogy Christopher Nolan filmjei jobbak-e, mint Zack Snyder első darabja e témában – itt csak és kizárólag Batman megformálásáról van szó. És ebben talán Affleck a jobb, ami kellemes meglepetés, mert a legtöbben csak leszólták, amikor kiderült, hogy őt választották a szerepre, amire ő szépen rá is gyúrt. 

Tény, hogy Nolan Sötét lovag trilógiája a műfaj klasszikusa, sőt, megújítója lett, epikus történetmesélése, komor hangvétele olyan súlyt adott a gyakran túl viccesre vett Batmannek, amit korábban nélkülözött, és ami számos más rendezőt is inspirált. Ám a trilógia egy zárt egység volt, és új rendezőhöz új főhős dukált, Affleck pedig jó választás volt. Igaz, a kritikusok nem szerették a filmet, a rajongók viszont igen – és ők vannak többen, és ők a fizető nézők. Szerintük egyértelműen Ben Affleck a jobb Batman, mégpedig a következők miatt. A 192 centi magas, termetesebb „Batfleck” egyszerűen jobban néz ki az újratervezett ruhában, nagyobb, izmosabb és a képregénynek megfelelően fenyegetőbb fizikai jelenléttel bír, az álla pedig kiköpött Batman áll. Kell is a méret, hiszen itt Supermannel (is) kell szembenéznie, és itt nem elsősorban a kütyükre támaszkodik, hanem saját robusztus fizikai erejére, amit adott esetben brutálisan használ. Christian Bale-lel sem szólalkoznánk össze egy sötét sikátorban, de ő vékonyabb, atletikusabb alkat, és alacsonyabb is, „csak” 183 centi, és az ő ruhája kevésbé sikerült, pláne azokkal a hosszú fülekkel. 

Ben Affleck jobb Bruce Wayne-nek is. Christian Bale karaktere nem egy vállalatbirodalom feje volt – meggyőzőbb playboyként -, a cég ügyeibe csak akkor szólt bele, ha már tényleg muszáj volt. Affleck tényleg viszi a Wayne-birodalmat, az első képkockákon is így látjuk, sőt, Batmanként sem csupán használja a Lucius Fox által készített kütyüket, hanem maga is képes legyártani azokat, sőt, látjuk, amint ő és Alfred újratervezi a Denevérpáncélt. Batfleck ezen felül jobb csapatjátékos, márpedig az új széria erre épül. Bale egyedül intézett mindent, nehéz elképzelni „kollégaként”, Gordon felügyelő sem volt vele egyenrangú fél, csak afféle beosztott, az új Batman viszont képes Superman és Wonder Woman partnerévé válni. Igaz, ez a Batman viharvertebb, emberibb és sebezhetőbb is. Már-már egyfolytában szomorú az arca, rengeteg mindent elveszített, és Supermannel vívott csatájában olyanokat kap, hogy az még jól láthatóan őt is megviseli – az arcát védő páncél fele letörik például a nagy csata során. 

És legvégül egy olyan szempont, ami nem mindenkinek számít – de akinek mégis, annak nagyon: Ben Affleck Batmanje nem csak úgy néz ki, mint a képregényben, de úgy is viselkedik. Ez persze a rendező, Zack Snyder érdeme is, aki gyakran képkockáról képkockára emelt át dolgokat a képregényekből, különös tekintettel az „epizód” alapjául szolgáló 1986-os Frank Miller verzióból. Látjuk Batmant még kosztümben, de már maszk nélkül a számítógép előtt, egy klasszikus képregényes megjelenítésben – a filmekben a főszereplőt vagy civilként látjuk, vagy szuperhősként, a két szerep nem olvad egybe, itt igen. Persze könnyű most ítélkezni, Bale háromszor volt a Denevérember, Afflecknek ez az első ilyen szerepe, de nyáron jön az Öngyilkos osztag, jövőre pedig a Justice League első része, és szó van több különálló Batman-filmről is. És ráadásként: Affleck filmje már most többet hozott, mint bármelyik Bale film, és Ben a hírek szerint egy egész Batman-forgatókönyvet is írt, amire Christian Bale sosem vállalkozott.