Ben Stiller is megjárta Kijevet

A hollywoodi színész menekültekkel, túlélőkkel és az ukrán elnökkel is találkozott.

A február végi orosz invázió óta nemcsak nyugat-európai politikusok, de hírességek is egyre nagyobb számban látogatnak el az országba, hogy kifejezzék a szolidaritásukat. Sean Penn még egy dokumentumfilmet is forgatott, de a harcok erősödésével elmenekült a lengyel határon keresztül. Májusban Angelina Jolie, az ENSZ menekültügyi hivatalának különmegbízottja látogatott meg egy menekültszállót Lvivben, majd egy óvóhelyet is, amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák. Szintén májusban a U2 tagjai Volodomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására elutaztak Kijevbe.  

Ben Stiller, az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) jószolgálati nagykövete is eljutott az országba. Június 19-én a lengyelországi Medyka határátkelőnél találkozott a háború elől menekülő családokkal, amiről a Twitter-oldalán is beszámolt.

Másnap az USA nagykövetével tárgyalt Lvivben, utána pedig Kijev felé vette az irányt, ahol maga Zelenszkij elnök fogadta.

Ön az én hősöm. Feladott egy nagyszerű színészi karriert ezért…”

- mondta Stiller viccelődve, mire Zelenszkij azzal reagált, hogy az ő karrierje azért nem volt olyan nagyszerű, mint Stilleré.

Az ukrán elnöki hivatal egy videót is kiadott a találkozásról, amelyhez az elnök ezt a kommentárt fűzte hozzá:

„Az ukránok érzik, hogy az egész világ támogatja őket, amit sok híres ember, köztük Ben Stiller látogatása is megerősíti. Nagyra értékeljük, hogy ebben a nehéz időszakban itt áll a hazánk mellett.”

Stiller a látogatás előtt a lerombolt Irpin városát is megnézte, és beszélt a túlélőkkel.

Egy dolog látni ezt a pusztítást a tévében vagy a közösségi médiában, de egész más személyesen is megtapasztalni”

- mondta később Zelenszkijnek, aki azzal válaszolt, hogy még ennél is borzasztóbb elképzelni, hogy mi zajlik most keleten, a még megszállt területeken.

Via: Deadline