Benedict Cumberbatch után Edward Nortont is szembesítették a rabszolgatartó őseivel

Nortonnak egy fotót is mutattak a családja által birtokolt rabszolgákról.

Pár napja derült ki, hogy Barbados jóvátételt kérhet Benedict Cumberbatch családjától a rabszolgatartás miatt. A színész saját maga is beszélt már a családjának a rabszolga-kereskedelemhez fűződő kapcsolatáról, sőt emiatt (is) vállalt szerepet a témát feldolgozó A szabadság himnusza és a 12 év rabszolgaság című filmekben.

Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

 

A The Daily Telegraph beszámolója szerint David Comissiong, a szigetország egyik vezető tisztviselője, aki részt vesz a jóvátételért felelős nemzeti bizottság munkájában, azt mondja, hogy az eljárás még a legkorábbi szakaszban van. A bemutatott dokumentum szerint Joshua Cumberbatch, Benedict hetedik dédapja 1728-ban vásárolta meg a Barbadoson lévő Cleland ültetvényt, amelyen 250 rabszolgát dolgoztattak a rabszolgaság száz évvel későbbi eltörléséig. A tervek szerint a kárpótlási díjakat a gazdaság fellendítésére és infrastrukturális fejlesztésekre használná az ország.

Cumberbatch mellett egy másik hollywoodi sztárt is szembesítettek a családja múltjával. A PBS csatorna Finding Your Roots (Találd meg a gyökereidet) című műsorának legújabb előzetesében látható, ahogy Edward Norton reagál a hírekre. A klipben a színésznek egy fotót mutatnak meg, amelyen egy héttagú család látható, a szülők és a négy, a hat, a nyolc, a kilenc és a tízéves kislányuk.

A műsor házigazdája, Henry Louis Gates Jr. ezután elmondja Nortonnak, hogy ők a felmenői rabszolgái voltak, majd megkérdezi a színészt: "Milyen érzés ezt látni?"

Norton szerint „ezek a dolgok kényelmetlenek, és kényelmetlenül kell érezned magad miattuk”, de hozzáteszi azt is, hogy ezek a tények nem az ő életét minősítik, hanem az ország történelmét.

Ezt mindenekelőtt tudomásul kell venni, aztán pedig meg kell küzdeni vele".

A színész ezután elmereng azon, hogy a puszta számok mögé nézve egy férjet és feleséget látunk, és öt lányt, akik már a rabszolgaságba születtek.

És amikor azt olvasod, hogy 'nyolcéves rabszolga', egyszerűen meg akarsz halni."

A műsorból kiderül az is, hogy Norton 12. dédnagymamája Pocahontas volt.

via: NME