Betépve

  • ShowMe / Filmfórum

Mindig ellentmondásos érzést keltenek bennem az olyan filmek, ahol a pozitív főszereplő jóindulatú bűnöző.

És most szó sincs előítéletekről vagy prűdségről, és a képmutatást is kikérem magamnak, egyszerűen csak nem tudom elhinni, hogy valaki kokaindílerként olyan tiszta lelkiismerettel bír, mint az a George Jung, akiről a Betépve című film szól. George Jung a hatvan évek végén megmutatta a nyugati partnak, hogy kell munka nélkül milliókat keresni. A megoldás az akkoriban mindenki által természetesnek és egészségesnek tartott marihuánában rejlik, valamint egy jó kapcsolatban, aki a munkát elvégzi, azaz a felvevő piacot eléri és teríti az árut. George barátaival belevág a kábítószer ügyletbe, és rövid idő alatt olyan hálózatot épít ki, amely egyik napról a másikra a csóró vidéki srácot gazdag drogdílerré teszi.

A rendőrség és barátnője elvesztése azonban rövid időre véget vet sajátos karrierjének, a börtönben azonban új lehetőségek nyílnak meg cellatársa révén. Szabadulása után a legnagyobb kokainbáróval, Escobarral üzletel, és hamarosan az egész nyugati partot ellátja kokainnal, hollywoodi sztárok tucatjainak lesz személyes szállítója. Élete gyökeresen megváltozik, feleségül vesz egy lehengerlő kolumbiai szépséget, és pillanatok alatt milliomossá válik. Az út azonban a csúcsról már csak lefelé vezet, és a jól működő üzletet is csak tönkretenni lehet. Kiszorul az üzletből, családja és kislánya elhagyja, és hamarosan újra a börtönben találja magát, de ezúttal nincs több lehetősége, a vendéglátás életfogytig szól.

A most is büntetését töltő Jung rövid "karrierjét" bemutató film, azaz a rendező Ted Demme egészen a gyerekkorig megy vissza, és igyekszik bemutatni az egyszerű és becsületes munkáscsaládból származó George motivációját, aki nap, mint nap kénytelen volt elszenvedni anyja dilettantizmusát és mindent felülmúló önzését, mellyel módszeresen szipolyozta ki talpig hűséges és dolgos apját. A történet során végig kísérhetjük apjával való kapcsolatát, aki fiához is mindig hű maradt. A szegénység elől menekülő George tragédiája azonban a barátok árulásával válik igazán megrázóvá. A feldolgozás szerint, és eddig egyetlen cáfolója sem akadt, George ugyan bűnöző volt, ám az üzletben és társaival mindig tisztességes, de mohó környezete felfalta és üzleti érdekektől vezérelve elárulta.

A történet hitelességét George Jung fotójával támasztják alá, melyet a film végére biggyesztettek megdöbbenésül a nézőnek. A film főszereplője, Johnny Depp a tőle megszokott színvonalon ábrázolja Jungot. De a legnagyobb érdeme a filmnek Ray Liotta produkciója, aki olyan árnyaltan és hitelesen ábrázolja a megtört apát, hogy a börtönben ülő Jung a film utolsó félóráját végigsírta.