Betépve

  • TóCsa / PORT.hu

Judd Apatow rendező fű alatt, suttyomban kinevelt egy új komikusgenerációt. Ehhez nem kis bátorságra volt szükség, ugyanis a bejáratott, biztos pénzt hozó nevek helyett folyton új arcoknak kellett esélyt adnia. Befektetése kiválóan megtérült, mivel ma már olyan nevekkel arat feltűnő kasszasikereket, mint a korábban sehol sem jegyzett Seth Rogen, Jason Segel, Jonah Hill vagy a nem éppen komikusi kvalitásai miatt számon tartott James Franco.

A holdudvar

Az elmúlt 2-3 évben szép lassan egész holdudvar alakult ki a rendező/producer körül, és bár mostanában sem zárkózik el az újabb arcok kipróbálása elől, filmjeit általában a jól megszokott szereplőkkel (a fentieken kívül Bill Hader, Paul Rudd...) tömi tele. Állandó gárdájában nők nem igazán kerülnek be, kivéve a saját feleségét, Leslie Mann-t, de az efféle protekció talán érthető és magyarázható. Apatow nem csak az új színészekre nyitott, hanem szívesen kipróbál olyan rendezőket is, akik korábban csak független, alacsony költségvetésű mozikon dolgozhattak. Ilyen figura az Ananász expresszt jegyző David Gordon Green is, aki számos címet tartalmazó filmográfiája ellenére most először próbálhatja ki magát a fővonalban.

Dzsanga-power

Judd Apatow többnyire a romantikus vígjátékok területén jeleskedik, de már a Felkoppintva fiúcsapatánál is látszott, hogy nem áll tőle távol a tépős tematika. Az ezen témában fogant vígjátékok általában nem többek egy szűk réteg által kedvelt kultuszfilmeknél, hiszen eleve sokan aggályosnak tartják egy legtöbb államban illegális szer szórakoztató bemutatását. Más drogokkal ellentétben a füvet ugyanis nem szokás ártalmasként bemutatni a vásznon, sőt általában kifejezetten mókás pillanatokat köszönhetünk neki (gondoljunk csak Schütz Ila spacecake evésére a Valami Amerikából). Seth Rogen és Evan Goldberg (a Superbad forgatókönyvírói) egy bűnügyi történetbe ágyazva mesélik el két dzsangás srác veszettül száguldó kalandját. A szokvány sztoriban a haverok bajba kerülnek, mivel egyikük szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, ami miatt nem csak a bűnözők, de még a korrupt rendőrök is a nyomukban járnak.

Summa

Seth Rogen és James Franco figurái a kétórás játékidő alatt végig nagyon be vannak tépve, és ez az állapot adja az Ananász expressz fő humorforrását. Olykor nem reagálnak, amikor kellene, máskor pedig, amikor nem kellene, túlreagálják a dolgokat. A kicsit lagymatagabb és feleslegesen elnyújtott első óra után a produkció magára talál, és egészen az abszurd erőszakig fokozott akciójelenetekig merészkedig. Ezekben a pillanatokban valóban egyedi és üdítő élményt kínál a film, nem utolsósorban a Red-et alakító Danny R. McBridenak köszönhetően. Az utolsó fél órára nem árt zsepit vinni, ugyanis könnyesre röhöghetjük magunkat, viszont kár, hogy ezt az állapotot nem tudták az egész játékidő alatt fenntartani.

Kinek ajánljuk?
- Jay és Néma Bob kedvelőinek.
- Akik adott esetben nevetni is tudnak egy-egy abszurd és erőszakos akciójeleneten.

Kinek nem?
- A füvezés megveszekedett ellenségeinek.
- Akik nem tudnak teljesen ellazulni és kikapcsolódni a moziteremben.

7/10