Blair Witch - Ideglelés 2.

  • ShowMe / Filmfórum

Feljegyzések egy tudathasadás margójára.
Boszorkányok márpedig nincsenek - jelentette ki jó Kálmán királyunk, a Könyves melléknevű, jó pár évszázaddal ezelőtt.
Boszorkányok márpedig vannak - mondta, mikor is?, 1994-ben? három filmfőiskolás fiatal, majd belevetették magukat Burkittsville erdejébe. De nem is ők mondták, hanem sokkal inkább az az Eduardo Sanchez és Daniel Myrick író-rendező páros, akik kitalálták, majd megvalósították a filmtörténelem egyik legnagyobb átverését. A végeredmény pedig 50-50 százalék lett, az amerikai mozinézők ugyanis a felmérések szerint éppen fele-fele arányban hittek-nem hittek a filmnek. Ezenfelül a menedzserképzés unalmas marketing-tankönyvei is minden bizonnyal egy újabb fejezettel bővültek ki a film hihetetlen sikerének láttán. Mert igen, a végső elszámoláshoz hozzátartozik még a több mint százmillió dolláros haszon is.
A nagy siker magával hozza a folytatást is - így szól Hollywood egyik kőtáblába vésett legfontosabb alapigazsága. Csakhogy volt itt egy kis bibi. A Blair Witch sikere ugyanis, mint már fenn megemlíttetett, leginkább a sikeres marketingnek és a film köré kitalált misztikumnak volt köszönhető. Ám a film végén a lepel lehullott, így a második rész már nem volt (nem lett volna) eladható igaz történetként. Sőt igazából jelen esetben egy második résznek azért sem lehetett volna létjogosultsága, mert az első rész befejezett egész volt. De itt van az a fránya alapigazság. A stúdió és a szerzők nyilván jó pár napig nem aludtak. Aztán megtörtént a tudathasadás.
Ebben az állapotban aztán elkészítették minden idők egyik leghülyébb filmjét. A Blair Witch project 2. is úgy kezdődik, mintha igaz lenne, aztán váratlanul megjelennek a beállított jelenetek rendes, úgy értem hagyományos, operatőri munkával felvéve. A filmnek egészen a végéig meg is marad ez az állapot - hol kézi kamerás, amatőr felvételek, hol profi operatőr képei váltják egymást, míg a stáblistánál tetőzik a betegség: a szereplők saját nevükön szerepelnek, mintha valóban megtörtént dolgokat láttunk volna. Csak akkor azt tudnám, ki volt az erdőben az, aki lefilmezte őket?
Valami egyébként azt súgja nekem, hogy jön még folytatás. Videójáték is már három készült a burkittsville-i boszorkányról, és nyilván a filmesek sem akarnak lemaradni. De sokkal jobban járnának, ha most már nem akarnák elhitetni, hogy a történet igaz. Sokkal járhatóbb út lehet egy kosztümös horror, az eredeti boszorkánysztori megfilmesítése. Csak nehogy azzal meg úgy jöjjenek elő, hogy a stáblistánál operatőrként valamelyik Lumierre fivért tüntetik fel.