Borzalom

Sylvester Stallone forgatókönyve alapján, Gary Fleder rendezte a Harcban élve című akciófilmet, melynek központi figuráját az „ezerarcú” Jason Statham alakítja. A film egy régi vágású iparos munka. Jól ismert történettel, többek között ezért is kiszámítható fordulatokkal, de a nyers erőszak, a műfajtól elvárható ritmus és tempó, néhány találó mondat és egy jól felépített – bár minden különösebb eredetiséget nélkülöző – formavilágnak köszönhetően egy éjszakára elég lehet.

Elég ahhoz, hogy jól szórakozzunk a filmen, persze csak ha szeretjük a Jason Statham-szerű harcművészetet, ami nem hasonlítható össze Bruce Lee stílusával, vagy Jackie Chan akrobatikus mozdulataival. Ő inkább egy felbőszített bika féktelenségével tapossa meg ellenfeleit, de korrekt, mert mielőtt beveri a fejed, előtte kétszer szépen kér.

Phil Broker (Statham) ex-DEA (kábszerellenes) ügynök, egy rosszul végződő beépített küldetés miatt adós marad az életével egy rosszarcú motoros drogkartell vezérének. Hogy elkerülje a megtorlást, és megállítsa a további pusztítást, egyetlen lányával az Egyesült Államok legbiztonságosabb helyére megy egy lousianai kisvárosba, ahol a methanphetamine születik. Amikor Broker lánya megvédi magát a homokozóban, és eltöri egy 10 éves nagyfiú orrát, egyrészt bebizonyítja nekünk, hogy tényleg Broker lánya, mert pont kétszer kéri szépen Ő is, és utána lealáz. Másrészt egy olyan bosszúlavinát indít el, amiben az apja újra kell, hogy gyakorolja a hivatását, egyszóval ölni fog. A jellemfejlődés elképesztő, Broker brutálisan megöl kb. 25 embert, de annak az életét megkíméli, aki valójában az egészről tehet.

Na de hagyjuk is a történet mesélését, beszéljünk inkább az akicófilmek mindig is jobban kedvelt sztárjairól, a főellenség(ek)ről. Sajnos ezúttal ezt a markáns műfaji elemet sem sikerült jól kijátszani. Habár a methlabor vezére, a Cápa (James Franco) névre keresztelt kakas, ezen a szemétdombon briliáns ügyességgel igazodik ki, és fedi fel Broker zsaru múltját – megtalálja a pincében a dokumentumokat… Kezdeti szociopata csínytevései a film végére egészen háttérbe szorulnak, a karakter és vele együtt a thriller elemekből építkező feszültségkeltő szál is lemorzsolódik. A végjátékban hiányoltam az igazán nagy durranást, ami azért szomorú, mert egy akciómozinak meg lehet bocsájtani, ha a történet nem röpköd homéroszi magasságokban, de csak és kizárólag akkor, ha a látvány kifogástalan. A történet nem borzolja fel az idegeket, és Jason Statham ezúttal sem alakít Oscar-díjasat, így a film végére semmi sem marad, ami miatt emlékeznünk kéne rá. Aki nem fanatikus Jason Statham rajongó, szerintem várja meg, amíg 499 forint lesz akciósba’ az Intersparnál.