Cillian Murphy, Ewan McGregor, Dan Aykroyd a hétvégi ingyenmoziban

A Nap kialszik, de a blues testvérek újraélesztik. Szerencsére most épp nem aktuális, hogy a Nap kialudna, mert egész hétvégén verőfényes idő lesz, így hát nyugodtan riogathatunk egy ilyen sci-fivel. A vasárnap meg egy olyan fergeteges vígjátékot tartogat, ami akkor is visszahozná a napfényt, ha az eltűnne egy fekete lyukban.

Péntek - Napfény

Danny Boyle sci-fije azt az irányvonalat követi, amely nem zöld, kocsonyás lényekkel ijesztget, hanem azt mutatja be, hogy az űrben az ember számára a legnagyobb veszélyforrást maga az ember jelenti. Ettől talán még izgalmasabb és feszültebb lesz a film, úgyhogy ne tántorítson el senkit, hogy nem szerepelnek a stáblistán ufók.

A sztori szerint a Nap energiája elgyengült, úgyhogy be kell robbantani, lobbantani, mint egy köhögő gázkonvektort. Ezért odaküldenek egy csapatot egy bazi nagy bombával. Ja, ha nem mondtuk volna, eközben a Földön minden befagy, hiszen nincs napfény, szóval a küldetés nemcsak a Nap iránt érzett felelősségből fakad. Ráadásul a most odaküldött csapat már a második, úgyhogy azzal is szembe kell nézni, hogy mi történt az előzővel.

Nem fogunk lelőni egy poént sem, de azt eláruljuk, hogy a Naphoz közeledve egyre több probléma és konfliktus adódik, amiket aztán meg kell oldani, de ezekből újabb problémák adódnak, és ez így a Földtől xmillió kilométerre, teljesen magányosan az űrben elég nyomasztó és kilátástalan. Azoknak ajánljuk, akik péntek este egy kis feszültségre vágynak a túl pihenősre sikerült rövidhét után.

AMC: Péntek, 21:00

 

Szombat – Sólyom végveszélyben

Nem akarunk aktualizálni, de mostanság Szomáliából is jön a menekültáradat, és ha meg akarjuk nézni, mi elől menekülnek az ottaniak, hát a Sólyom végveszélyben megfelelő választás. De nemcsak emiatt érdekes. Ha kíváncsiak vagyunk az USA hadseregének egyik legnagyobb szívására Afrikában, ami aztán a ruandai eseményekre és sok másra is kihatással volt egészen napjainkig, akkor érdemes Ridley Scott filmjére kapcsolni.

1993. októberében egy sima, átlagosnak mondható bevetésre készülnek az amerikai kommandósok Mogadishuban. Elvileg „csak” el kell kapni néhány hadurat, átvinni az amcsi bázisra, aztán sört bontani. A dolgok egészen másképp alakulnak, és dominóelv-szerűen borul minden. Az amerikai katonákra egy egész városnyi fegyveres támad rá, és helyzetük egyre kilátástalanabb.

A film a legjobb háborús filmek közé tartozik, és nagyon életszerűen ábrázolja azt, ami publikus volt ebből az ütközetből.

COOL: Szombat, 22:40  

 

Vasárnap - Blues Brothers


A Blues Brothers-ről azt szokás mondani, hogy zenés filmvígjáték, de valójában az összes műfaji határt átlépi, és teljesen besorolhatatlan. Az a legjobb szó rá, hogy: Őrület. Ez az a film, amelyben teljesen idétlen poénok váltják egymást a valóban szellemesekkel. Ez az a film, amely tartotta az egy filmben összetört autók világrekordját, de ugyanakkor szerepel benne Ray Charles.

Persze a besorolhatatlanság mindig jó ajánlólevél. Készüljünk fel egy elsöprő komédiára, amelyben folyamatosan a legváratlanabb dolgok történnek, például a legidiótább helyzetekben csendülnek fel eszméletlenül jó számok. A filmben olyan énekesek tűnnek fel, mint James Brown, Aretha Franklin, John Lee Hooker és a már említett Ray Charles. Az őrült filmben őrült nőt alakít Carrie Fisher, mindannyiunk Leia hercegnője. A főszerepben pedig Dan Aykroyd, és az azóta már sajnos elhunyt John Belushi bohóckodik.

VIASAT3: Vasárnap, 23:20