Családra lelni nem könnyű

A filmtörténet számos olyan művet rejt apátlan-anyátlan hősökkel, akik saját kezükbe veszik a sorsukat - mint a szuperhősök, akik rendszerint árvák. Filmek árvákról, nem csak árváknak.

Árvák hercege (1999)

Homer Wells (Tobey Maguire) a Maine állambeli St. Cloud kisváros árvaházában nő fel. Az intézet igazgatója Dr. Larch (Michael Caine) megkedveli a fiút és szinte fiává fogadja a "túlkoros" árvát, aki jó képességei miatt segédje lesz. Homer ügyes, de képzettség nélküli sebésszé válik. A falakon túli élet után áhítozik, de a doktor túlságosan ragaszkodik hozzá. Wally (Paul Rudd) és Candy (Charlize Theron) a doktor segítségét kérik, aki illegális, de biztonságos abortuszokat végez a környékbeliek cinkosságával – és Homer egyre közelebb kerül a lányhoz. Lasse Hallström filmje Oscart hozott Michael Caine-nek és az eredeti regényt is író John Irvingnek.

Lemony Snicket – A balszerencse áradása (2004)

A csomagolás és a „családi vígjáték” címke ne tévesszen meg senkit, ez nem gyerekfilm, hanem éjsötét vígjáték megannyi groteszk halálnemmel és gonosz fordulattal.  Nem mellesleg ez Jim Carrey egyik legjobb filmje, pedig neki akad elég sok jól sikerült alkotása. Ő a gaz Olaf gróf, az elmés álcák és elképesztő fondorlatok nagymestere, az agyafúrt gonosztevő és ripacs színész, aki meg akarja kaparintani a főszereplő Baudelaire árvák családi örökségét – talán nem nehéz kitalálni, ki miatt árva a három árva. El is takarít mindenkit az útból, aki az örökség és közé áll, még Meryl Streepet is, és az emberi butaság és hiszékenység mindig a kezére játszik, de az árvák is meg tudják védeni magukat. Felnőtteknek ez remek mulatság – a kicsiknek azért elég ijesztő! A Netflixes sorozatfeldolgozás sajnos nem tudott mit hozzátenni a témához.

Vademberek hajszája (2016)

Nem minden árva cuki gombszemű kis szeretetgombóc, ahogy az az ekkor még nem világsztár Taika Waititi  filmjéből is kiderül. Ricky (Julian Dennison), a dacos városi kölyök új nevelőszülőkhöz kerül, Új-Zéland vadregényes tájaira. A kezelhetetlen srác a kissé furcsa, de szeretetteljes Bella néni és új kutyája, Tupac körében hamar otthonra lel, bár a zsémbes és magának való Hec bácsival (Sam Neill) nehezen találja a közös hangot. Amikor egy váratlan tragédia miatt Rickyt újra a gyermekvédelem felügyelete fenyegeti, a javítóintézet elől inkább hegyekbe menekül. Hec bácsi persze könnyedén rátalál, ám egy baleset miatt hetekre a dzsungelben ragadnak. Körözést adnak ki rájuk, és az újonnan törvényen kívülivé vált párosnak meg kell próbálnia együtt túlélni a nagy kalandot.

Árvaház (2007)

Egy árvaház nem éppen vidám hely, nem véletlenül játszódik annyi dráma, sőt, horror ilyen környezetben, itt van például a spanyol Juan Antonio Bayona munkája. Hősnője, Laura (Belén Rueda) árvaházban nőtt fel. Harminc évvel később férjével és a hétéves kisfiával visszatér az ódon, elhagyott épületbe: szeretné felújíttatni a régi házat, ahol fogyatékos gyerekeket gondoznának. A sajátos környezet megmozgatja a kis Simon (Roger Príncep) fantáziáját. Különösen, amikor elmondja, hogy kapcsolatba került Tomásszal (Óscar Casas), a szellemfiúval. Az asszonyt nyugtalanítja a dolog, ráadásul saját régi, felkavaró emlékei is előtörnek. Közeleg a megnyitó napja, Laura pedig egyre inkább úgy érzi, hogy veszélyben a családja.

A leleményes Hugo (2011)

Órás apja halála után iszákos nagybátyja veszi magához a kis Hugót (Asa Butterfield). A nagybácsi eltűnését követően az árva fiú titokban javítgatni kezdi a pályaudvar óráit, vigyázva arra, nehogy elcsípjék. A főinspektor ugyanis lelencházba dugja a lézengő gyerekeket. Szabadidejében Hugo egyetlen örökségét, a különös gépembert próbálja működésbe hozni, mivel meggyőződése, hogy az apja üzenetét hordozza. Amikor alkatrészt lop hozzá a pályaudvar játékboltjából, a tulaj lefüleli a fiút. Az árus lányának, Isabelle-nek (Chloë Grace Moretz) azonban megesik rajta a szíve rajta, és elhatározza, hogy segít neki. Én a mai napig is meg tudok lepődni azon, hogy ezt a méltatlanul alábecsült remek és elképesztően látványos kis filmet a maffiaopuszairól ismert Martin Scorsese rendezte!

A barátságos óriás (2016)

És íme egy másik nagy mester gyerekfilmje, Steven Spielbergé – igaz, Scorsesével ellentétben ő más mesét is rendezett már. Hőse, a HABÓ avagy a Hatalmas Barátságos Óriás, semmiben sem hasonlít Óriásország többi lakójára. Alig 8 méter magas, túlméretezett fülekkel és kifinomult szaglással rendelkezik. Az igazi óriások, mint Vértunkoló és Húshabzsoló, kétszer olyan nagyok, és legalább kétszer olyan rémisztőek, mint ő. Egy napon a magányos óriás felkeresi a 10 éves Szofit, és magával viszi Óriásországba. A kislány eleinte fél a titokzatos lénytől, de hamarosan megszereti, és a legjobb barátokká válnak. Együtt ellátogatnak Álomországba, ahol a HABÓ megmutatja, milyen varázslatosak az álmok, amiket éjszakánként a gyermekek hálószobáiba fúj. A többi óriás azonban egyre nagyobb veszélyt jelent a kislányra és az egész világra, ezért a két jó barát Londonba megy, figyelmeztetni a királynőt.

Annie (1982)

A filmtörténet legismertebb árvája, az eredetileg képregényfigura, a cserfes Annie történetét ezerszer dolgozták fel, itt éppen musicalként. Annie (Aileen Quinn) tízéves kislány az 1930-as évek Amerikájában. Miss Hannigan (Carol Burnett) hírhedt árvaházában nő fel, amíg egy megtépázott pénztárcájú és hírű milliomos kiválasztja, és meg nem hívja villájába néhány hétre. A milliomos, a szőrös szívű Oliver Warbucks (Albert Finney) vonakodva bár, de örökbe akar fogadni egy kisgyereket, hogy javítsa a róla kialakult negatív képet, de tudja, hogy a kislánynak mennyire hiányoznak igazi szülei. Ezért pénzdíjat tűz ki az igazi szülőknek, ha jelentkeznek és bizonyítani tudják Annie-hoz való köteléküket. A gonosz árvaházi igazgatónő tervet eszel ki a pénz megszerzésére, és felbujtja testvérét, Rooster-t (Tim Curry) és barátnőjét a szülői szerep eljátszására...

Olivér (1968)

A klasszikus Dickens-regény alapján készült filmmusical immár maga is klasszikussá vált, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az alkotóknak sikerült a dickensi szellemiséget szinte egy az egyben átmenteniük egy teljesen más műfajba! A történetben az árva és ártatlan 9 éves Twist Olivér alvilági bandák bűvkörébe kerül, majd összetalálkozik egy férfival, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiút megmentse a teljes lecsúszástól és otthont találjon neki. A sztorit az 1968-ban készült film szinte kizárólag dallal és tánccal mondja el – olyan jól, hogy öt Oscart adtak érte!

Szentjánosbogarak sírja (1988)

A Studio Ghibli egyik legszebb filmjét nem az alapító Hayao Miyazaki, hanem Isao Takahata rendezte, de ez már csak részletkérdés. A történet egy fiatal testvérpár szívszorító sorsát követi végig a II. világháború sújtotta Japánban. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti egy bombázás okozta tűzvészben. A két árva egyik nagynénjükhöz kerül, ám hamarosan kiderül, hogy a háborúban elszegényedett, bizalmatlanná vált társadalomban csak magukra számíthatnak, mert már senkinek sincs mit ennie, és kénytelenek egyedül szembenézni a háború poklával. A fenyegető éhség és a bombázók árnyékában csak a szentjánosbogarak halvány fénye képes a reményt életben tartani. Megdöbbentő alkotás, ugyanakkor gyönyörű is.

Shazam! (2019)

Szinte minden szuperhős árva: Batman szüleit a szemünk előtt lőtték le, Superman szülei a szülőbolygójával pusztultak el, Pókembert a nagynénje neveli és így tovább. A 14 éves Billy Batson egy árvaházból kerül nevelőszülőkhöz, és nem a legnépszerűbb srác az iskolában – de Shazam, az ősöreg, különleges erejű varázsló mégis kiválasztja. Amikor a fiú hangosan kimondja a varázsló nevét, igazi szuperhős (Zachary Levi) válik belőle, testhezálló ruhával, rendkívüli erővel és meghökkentő képességekkel, de gyermeki lelkülettel. Billy fokozatosan fedezi fel, mi mindent tud, közben elkövet néhány baklövést, és rá kell jönnie valamire: nincs szuperhős főgonosz nélkül. A nagyon vicces és néha meglepően megható filmet Billy és a szintén árva, ráadásul bicebóca Teddy (Jack Dylan Grazer) barátsága viszi a hátán.