Csúcsformában 2

Ha cirkuszi műsorvezető lennék, bizonyára így kezdeném: Hölgyeim és Uraim! Atrakció! Jackie Chan és Chris Tucker újra a porondon! Pardon: a vásznon! S ezt jogos lelkesedéssel tehetném (tehetem), hiszen egy remek, pörgős filmet láthat a moziba betérő, amely méltó folytatása az 1998-as első résznek.

Lee a hongkongi zsaru és Tucker a Los Angeles-i kopó (Találják ki, melyik ki!) laza napok elébe néz: az amerikai kolléga barátjához érkezett, hogy kicsit kiélvezzék az életet. Amúgy keleti módra. Ám ekkor hatalmas robbanás rázza meg a várost: merényletet követnek el az USA nagykövetsége ellen. A nyomozók ilyenkor mi mást is tehetnének: nyomoznak. Lee kapja meg az ügyet, a pipihúsra kiéhezett Tucker nagy bánatára. Hamarosan kiderül, hogy egy nagyszabású pénzhamisító akció áll az esemény hátterében. A bandavezér pedig nem más, mint Lee meggyilkolt apjának egykori rendőrtársa, akit egy szépséges gyilkosnő segít...

A már ismert páros utánozhatatlanul ötvözi a klasszikus vígjátékok hagyományait a modern akciódramaturgiával. Különbözőségük minden apró részletét kihasználják. Kelet és Nyugat megunhatatlan ellentéteit, amelyet tovább fokoz, hogy az ázsiaival egy fekete áll szemben. A két férfi külseje és mentalitása is szöges ellentéte egymásnak: Lee kis termetű, megfontolt, előrelátó és csak annyit beszél, amennyit kell - Carter égimeszelő, hebrencs, meggondolatlan és kifogyhatatlan szövegláda. Amiben egyeznek az a remek küzdőszellem és bajtársiasság. Ez pedig bőven elég, hogy nagy szószba keverje őket a triádok ügyeibe való beavatkozáskor. Hiszen minden helyzetben másként cselekednek. Az összhang csak a bunyóban kerül elő. Abból pedig akad épp elég.
Jackie Chan (Részeges karatemester, Balhé Bronxban, Új csapás) a tőle elvárt akrobatikus és mesteri koreográfiával kivitelezett jeleneteket viszi a filmbe: ismét azt bizonyítja, hogy ötleteinek és csontjainak száma kifogyhatatlan. Bár többször nyilatkozta, hogy már nem mai gyerek, és már nem mennek olyan könnyen az ugrások, rúgások és bambuszra-szaladások: ennek nyomát sem lehet látni. Csak a film végén megszokott bakiparádéban. (Már csak ezért is érdemes végig ülni a filmet!)

Chris Tucker (Jackie Brown, Pénz beszél) hihetetlen dinamizmussal tölti meg a rábízott figurákat. Akárcsak az Ötödik elem transzszexuális rádiósztárjaként, itt is leállíthatatlan. Mozog, beszél. Mozog, beszél. Nagyon sokat beszél. És ez az életben is így van a színésszel: a film alkotóinak nagy szerencséjére. A forgatás közben Tucker beszólásai és improvizációi számos poénnal gazdagították a Csúcsformában 2-t, kiegészítve Chan mozgásbéli kreativitását. - Nem csak a vásznon találta meg a zsák a foltját.

A filmben kiemelkedő alakítást nyújt a Tigris és sárkányból ismerős Zhang Ziyi is, aki varázslatos szépségével és mesteri harcművészetével okkal kápráztatja el a nézőt, s persze hőseinket is, pedig ő a főgonosz legfőbb segédje!
A Csúcsformában 2 valóban csúcsformában találta az alkotókat: másfél óra felhőtlen szórakozás az egész. Semmit se tessék komolyan venni! Hőseink és a film alkotói se teszik. Legfeljebb azt, hogy lesz még folytatás.