Cyber Murder

Az internetes bűncselekmények kérdése elég új, de mindenképpen aktuális. Gregory Hoblit filmje a bűn legújabb bugyrába kalauzol minket.

Az amerikaiak olyanok, mint elefánt a porcelánboltban. Ezt különösen akkor érzi az ember, ha egy sokkal finomabb európai vagy ázsia film után próbálkozik egy Egyesült Államok szülte darabbal. Miért kell mindent ennyire szájbarágni? A Gyilkosság Online nagyon nehézkesen indul, bizony a képünkbe töröl minden fontosnak vélt részletet, nehogy aztán ne értsük a későbbiekben a cselekményt. A kezdeti fejcsóválós tanóra után szerencsére azonban beindul a történet, és egy egész izgi kis film lesz belőle.

Jennifer Marsh (Diane Lane) az FBI internetes bűncselekményekkel foglalkozó osztályának nyomozója. Társával Dowd (Colin Hanks) nyomozóval egy élőben elkövetett macskagyilkosságra lesznek figyelmesek - az állatkínzást nemsokára további borzalmak követik. A lenyomozhatatlan gyilkos (Owen Reilly) olyan gyorsan végez áldozatával, amilyen sokan nézik weboldalát - majd újabb és újabb préda után néz. A nyomozók, akikhez Eric Box (Billy Burke) is csatlakozik, verseny futnak az idővel. Elég érdekes és felettébb perverz történet - mindenképpen elgondolkodtat az emberi természet gyarlóságáról.

A főszerep Diane Lane-é - a színésznő hozza mindenkori formáját, ami szerintem a szörnyű középszerűség - nem tudom, miért, a kritika mégis zabálja, és igazi őstehetségként tekint rá. Társai a valóban nagyon ígéretes Billy Burke és Colin Hanks, aki tökéletesen hozza azt a figurát, amit az amerikaiak az intellektualitást felemlegetve vizionalizálnak. Ugyancsak egészen jól teljesít Owen Reilly a pszichopata gyilkos szerepében.

Hát-hát. Sokkal jobb is lehetett volna.