Egy esküvő, száz rossz poén

Hollywood nem bír lekattanni az esküvő témájáról, pedig a Négy esküvő és egy temetés, a Másnaposok sorozat (nemsokára jön a 3. része), az Apádra ütök és vejes folytatása, na meg a Nászfrász - hogy csak a legismertebbeket említsük – után nehéz überelni a szükségszerűen óriási felfordulással járó házassági ceremóniákról szóló sztorikat.

Vagy legalábbis ezt gondolhatnánk elsőre, és másodikra is - és nem is nagyon tévednénk. A bakancslista forgatókönyvírója, Justin Zackham azonban feltehetően nem így vélekedett, amikor A nagy nap címmel felvázolta a legújabb esküvős mozi sztoriját, és hogy ne nagyon szóljanak bele a melójába, a biztonság kedvéért maga szerzett rá pénzt és ültette be a seggét a rendezői székbe.

Idáig még nincs is semmi baj, Amerika szabad ország és mindenki azt csinál a pénzével, amit akar, s ha futja belőle, hát szerződtesse le nyugodtan Robert de Nirót, Susan Sarandont, Robin Williamset és Diane Keatont is, velük legalább nem tévedhet. A bajok ott kezdődtek, hogy úgy tűnik, Zackham tényleg nem hagyott senkit sem szóhoz jutni, aki megakadályozhatta volna, hogy A nagy nap ne fajuljon az esküvői mozik erőltetett paródiájává.

Pedig biztosan nem ez volt a cél, csak valahogy így sikerült. Az alapsztori még akár hihető is lett volna, a gyermek Alejandrót (Ben Barnes) Don (Robert de Niro) és Ellie (Diane Keaton) két saját gyermeke mellé harmadiknak fogadta örökbe, a gyermekek azonban felnőnek és jó eséllyel szerelmesek lesznek, a szülők azonban - szintén jó eséllyel - elválnak.

Így történik ez Alejandróval is, akinek vallásos kolumbiai anyukája a nagy napra Amerikába utazik. A kedvéért pedig Donnak és Ellienek el kell játszaniuk, hogy még mindig házastársak, annak ellenére, hogy Don már régen Bebével (Susan Sarandon), Ellie legjobb barátnőjével él együtt.

Ez a szitu bőven hordoz annyi feszültséget és kínos helyzetet, hogy kitelne belőle egy 90 perces komédia, de Zackham nem elégedett meg ennyivel. Feltétlenül fontos volt számára, hogy a mama kedvéért egy ágyba bújó elvált pár még össze is jöjjön a takaró alatt egy forró éjszakára; hogy a két testvér egyike 30 évesen is szűz legyen, és naná, hogy az esküvő alkalmából veszítse el a szüzességét; és hogy a másik testvér most jöjjön rá, hogy babát vár, miközben elhagyta a férje. És még vagy legalább három-négy ilyen bonyodalom, melyek természetesen nem kímélik a feleség családját, és a papot (Robin Williams) sem - mintha Zackham az összes előzményfilm minden valamire való poénját reciklálni akarta volna.

A végeredmény egy 16-os karikásra puffasztott, eperízű kotongumi lett, ami bizony ki is pukkadt, de úgy, hogy nemcsak a rendező, hanem a nézők orrára is jutott belőle egy-egy méretesebb altesti nedvektől cuppogó cafat. A "már nekünk kínos" érzést sajnos nem kisebbítette oly mértékben sem a megbízhatóan jól játszó celebhadsereg, sem a humorbombák néhány célba ért találata, sem pedig a forgatási helyszínül választott gyönyörű tóparti házikó szépsége, hogy A nagy nap 5/10-nél többet kaphasson.