Egy korszak hajnala

  • L. Zs. / PORT.hu

A matrónakorú királynő, és a nevével fémjelzett korszak viszonylag széles körben ismert, ám Viktória zsenge évei, hatalomra jutásának körülményei, megismerkedése későbbi férjével, Albert herceggel, eddig jobbára ködbe vesztek. Ennek kívánt véget vetni a többek között Martin Scorsese és Sarah Ferguson, András yorki herceg exneje által létrehozott film.

Miből lesz a cserebogár?
Viktória (Emily Blunt) 1837 májusában töltötte be a 18. évét, és alig egy hónappal később elhunyt az addigi uralkodó, IV. Vilmos (Jim Broadbent). Az ifjú és tapasztalatlan királynő mentora az aktuális miniszterelnök, Lord Melbourne (Paul Bettany) lett, aki jelentősen befolyásolta Viktória gondolkodását. A királynőre természetesen sokan sokfelől szerettek volna hatni, többek között özvegy édesanyja (Miranda Richardson) barátja, Sir John Conroy (Mark Strong), és I. Lipót belga király (Thomas Kretschmann), aki nemcsak Viktória nagybátyja volt, hanem későbbi férje, Albert herceg (Rupert Friend) bácsikája is.

Történelmi tabló
Julian Fellowes (Gosford Park) forgatókönyve alapján üdítően bontakozik ki a cselekmény, melynek révén bepillantást nyerhetünk a szövevényes európai politikába, az ifjú királynő erőfeszítéseibe, hogy fiatal nőként megállja a helyét az érett férfiak világában, és egyúttal tanúi lehetünk, hogy miként bontakozik ki legendás szerelme első unokatestvérével, Albert herceggel. A forgatókönyvet és a rendezőt (Jean-Marc Vallée - C.R.A.Z.Y.) dicséri, hogy megfelelően egyensúlyoz a hatalmi harcok és politikai játszmák útvesztői és a romantikus szál között: egyiket sem hangsúlyozza túl a másik rovására. Átfogó képet kapunk minden fontos körülményről, de nem veszünk el a részletekben.

Karrier kontra család
Még sikeresebb lett volna a végeredmény, ha a történet időbeli arányain változtatnak az alkotók. A tárgyalt időszak - és egyúttal a film - első része kevésbé érdekfeszítő a továbbiakhoz képest, ezért ebből kevesebb több lett volna. Az igazán izgalmas korszak kezdeténél - a szerelmesek egymásra találásánál, közös életük és társuralkodásuk megalapozásánál - pedig véget is ér a film, jóllehet néhány év krónikáját még szívesen megnéztük volna. Viktória és Albert házassága ugyanis példaértékű volt, és nemcsak a számtalan érdekvezérelt és boldogtalan uralkodói frigy viszonylatában, hanem minden átlagember számára. Viktóriának ráadásul össze kellett egyeztetnie a munkát a magánélettel és az anyasággal, ami annyi modern nőnek okoz problémát, bő másfél évszázad elteltével is. Ő azonban 63 évig uralkodott, óriási birodalmat irányított és virágoztatott fel, szült kilenc gyermeket - ennek révén rokonságban áll az összes európai királyi családdal -, és még a férjére is maradt energiája. De Albert is tudhatott valamit, mert amikor huszonkét évnyi házasság után meghalt, Viktória élete hátralevő negyven évében többé nem vette le a gyászruhát, és természetesen nem is házasodott újra. Mindezt talán majd A középkorú Viktória királynő és Az idős Viktória királynő című filmek fogják taglalni.

Szenzációs szereposztás
Emily Blunt (Az ördög Pradát visel, Tiszta napfény, Farkasember) karizmatikusan, élettel telien alakítja Viktóriát, sugárzik róla az üde szépséggel párosuló intelligencia, az érzékenységgel vegyülő erő. Méltó partnere az Orlando Bloom-hasonmás Rupert Friend (Chéri - Egy kurtizán szerelme), akinek Albertje visszafogott, vonásaiban és gesztusaiban kissé feminin, ugyanakkor határozott és szilárd. A herceg valószínűleg épp ezzel a pikáns koktéllal fogta meg Viktóriát, akiben szintén megvolt a kettősség: nadrágot viselt a trónon, otthon azonban szívesen vedlett vissza gyenge nővé.
A további szerepekben is emlékezetes alakításokat láthatunk, Paul Bettany, Miranda Richardson, Jim Broadbent és Mark Strong egyaránt lubickol.

Kinek ajánljuk?
- A történelmi történetek kedvelőinek.
- A remek alakítások iránt fogékonyaknak.
- Annak, aki szeretne hinni benne, hogy a karrier és a magánélet sikeresen összeegyeztethető.

Kinek nem?
- Aki szerint minden történelmi filmbe kell legalább egy csatajelenet vagy kivégzés.
- Aki szerint a viktoriánus erkölcsök unalmasak és képmutatóak.
- Aki Emily Bluntot és a viktoriánus tematikát inkább a jóval véresebb Farkasemberben látja szívesen.


7/10