Egy rügyecske mind felett

Egy nagylány egy csoda folytán bolhányivá zsugorodik, és egy fantasztikus kisvilágban találja magát, ahol a levélőrök harcolnak a bogánok ellen. A tét az élet továbbvirágzása vagy a pusztulás. Miközben a lány újdonsült kisbarátainak segít, rá kell, hogy jöjjön, a mini világot kutató, bolondos hitt apjának mindvégig igaza volt.

A hasonlóságok műve

Nem feltétlenül minősül másolásnak, ha egy régebbi film bizonyos elemei visszaköszönnek egy újban. Mondhatnánk, a történetek magvai ősidőktől fogva ugyanazok – egyes kutatók tíz vagy tizenkettő alap-sztorit különböztetnek meg –, ugyanazt regélik, írják és mondják a görögök, Shakespeare és a mai elbeszélők, a körülmények változnak, a lényeg állandó. Ezért sem merjük azt mondani, hogy a Twentieth Century Foxhoz kötődő Blues Sky Studios új animációja, A zöld urai koppintás volna, holott határozottan hasonlóságot mutat az Arthur és a villangók, A Gyűrűk Ura és az Avatar motívumaival.

[img id=487419 instance=1 align=left img]Nagy csata – kicsiben

Kezdjük rögtön az elsővel, hiszen a kiindulási helyzet erősen emlékeztet Luc Besson animációs-emberszereplős meséjére. Anyukája halála után Mary Katherine (eredeti hangja: Amanda Seyfried, magyar szinkronja: Törőcsik Franciska) hóbortos-tudós apjához (eredeti hangja: Jason Sudeikis, magyar szinkronja: Dévai Balázs) költözik. A lány – anyjának tett ígérete szerint – szeretne normális kapcsolatot kialakítani apjával, de erre kevés alkalma nyílik: a papa meg van győződve arról, hogy a házuk melletti erdőt mikroszkopikus lények lakják, egész életét (és házasságát) felkutatásuknak szentelte. M. K. egészen addig nem hisz bennük (s már haza is indulna), amikor egy csodás véletlen folytán az erdő világának parányi védelmezői közé nem csöppen. A levélőröknek nevezett miniatűr védelmezők királynője (eredeti hangja: Beyoncé Knowles, magyar szinkronja: Pokorny Lia) ugyanis éppen utódot választani készül, amikor pusztulás és pusztítás parányi démonai, a „bogánok”, Mandrake (eredeti hangja: Christoph Waltz, magyar szinkronja: Csankó Zoltán) vezetésével lecsapnak rá, hogy az utódlást segítő, az uralkodói képességet őrző virágbimbót elragadják. Mert ha e rügyre a kellő időben nem hull az újhold fénye, s rossz kezekbe kerül, a virágzó erdőből halott láp, a burjánzó életből szürke halál válik.

A levélőrök legvitézebbje, Ronin (eredeti hangja: Colin Farrell, magyar szinkronja: Stohl András), felelőtlen gyámfia, Nod (eredeti hangja: Josh Hutcherson, magyar szinkronja: Varju Kálmán) és a zsugorlány M. K. igyekeznek megmenti a miniatűr – s vele a nagy- – világot. Fontos, hogy a bimbót visszaszerezzék és megőrizzék, a szükséges időben a szükséges helyen elhelyezzék. A kis csapatot egy nagy-tudású faféreg, Nim Galuu (eredeti hangja: Steven Tyler, magyar szinkronja: Scherer Péter) és két eltökélt rügyőr-csiga, Mub és Grub (eredeti hangjaik: Aziz Ansari és Chris O’Dowd, magyar szinkronjaik: Csőre Gábor és Fesztbaum Béla) segíti. A pici emberlánynak a pirinyók küzdelmében való részvétele közben szándéka, hogy visszaváltozzon normál méretűvé – még ha egy bizonyos levélharcos legény meg is tetszik neki –, és közölje kelekótyának tartott apjával: mindenben igaza volt.

Papírról a vászonra

A szűkebb és tágabb környezetükkel szimbiózisban élő (ál a Avatar) titokzatos parányok felfedezése és harcának bemutatása a kicsi, de annál hatékonyabb gonoszok ellen (mint az Arthur és a villangókban), amiben kiemelt jelentőséghez jut egy rügy (A Gyűrűk Ura ujjra valójának mintájára) William Joyce mesekönyv-szerző, illusztrátor és animációs filmes munkája. Félszáznál is több történetet publikált a gyerekeknek, A zöld urai a The Leaf Men és a The Brave Good Bugs című írása alapján született. Az Oscar-díjas Joyce – a legjobb animációs film kategóriában két éve vehette át a szobrot Brandon Oldenburggal a The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore című alkotásukért – nem első ízben adja teremtményeit animációhoz: Majomszeretet, Rolie Polie Olie, George Shrinks, A Robinson család titka és Az öt legenda. Nem mellékesen ő találta ki a Toy Story és az Egy bogár élete karaktereit is. Igaz, ez még a Disney-Pixaros pályaindulásakor történt, ma már a Blue Sky Studiost erősíti.

Két csiga őrzi az álmot

A zöld uraira jellemző az animációs filmek esetében gyakori szokás, miszerint sokan írják a forgatókönyvet, kellenek az innovatív, vicces ötletek. Ebben az esetben öten dolgoztak a scripten. Veszélye, hogy sok bába között elvész a gyerek. A zöld urai esetében kicsit ilyesmi történt, s bár fentebb hangsúlyoztuk a koppintás kizárását, olyan érzésünk támadhat, hogy a történet hézagait jobb híján kölcsönelemekből tömködték be. Ennek ellenére – vagy éppen ezért? – Chris Wedge rendező (Jégkorszak, Robotok és a Jégkorszak-filmekben Motkány "hangkölcsönzője") animációja élvezetes, képi világában, bonyodalmában szórakoztató alkotás. A Lorax óta a gyerekeknek szóló és kiemelt "ökomondanivaló", miszerint mindannyian ugyanannak a fának a levelei vagyunk, érthető és jól befogadható üzenet, és a film humorforrásaként funkcionáló két nyálbajnok – csiga – humora valóban kacagtató perceket szerez. Elsősorban gyerekeknek, mert a film (kikacsintások nélkül) nekik szól, őket szórakoztatja és neveli.

Kinek ajánljuk?
- Kicsi és nagyobb gyerekeknek.
- Akiket nem zavarnak a más mesékből ismerős motívumok.
- Aki szerint nem a méret a lényeg.

Kinek nem?
- A felnőttesebb animációt kedvelőknek.
- Teljesen eredeti mesére vágyóknak.
- Pusztuláspártiaknak.

7/10