Egy újabb lehúzott bőr

  • gekkó / PORT.hu

A fenti címet olvasva a Fűrész sorozat ismeretében akár szó szerint is érthetnénk a címet, de jelen esetben nem erről van szó.

Siker vagy széria?
Az első és nagysikerű Fűrész után a műfaj rajongói nagyon várták a folytatást, melyek jóval gyengébbre sikerültek az eredeti filmhez képest, ráadásul a minőségromlás halmozódott is az újabb és újabb részek során. Nem cáfol erre rá a Fűrész V sem. Ismét válogatott kínzási módszereket vonultat fel a forgatókönyv, de egyre ötlettelenebbül teszi ezt, ráadásul az összezárt, egymást a menekülés reményében megölő emberek színészi játéka sem a legmeggyőzőbb. Az első rész sikeréhez nagymértékben hozzájárult a Fűrész szerepét játszó Tobin Bell, aki most is zseniális: tökéletes karakterformálással állítja fel a szőrt a hátunkon. Mindez sajnos a többi szereplőről nem mondható el.

Az új ötlet
A történet tömören Hoffmann nyomozó Fűrész örökébe lépéséről szól, tanúi lehetünk az ezt kiváltó motivációnak, de valahogy mégis unalmas a történet, akárcsak a csapdába ejtettek kapcsolódási pontjának keresése, ami egy sötét ingatlanüzlet köré szerveződik. Egy tv-sorozatban mindez még izgalmasan is lehetne, de mozifilmhez kevés, ráadásul, ha a hasonló televíziós műfaj-kategóriára (pl.: Dexter) gondolunk, akkor erősen el is marad az élvonaltól. Aki nem látta a korábbi részeket, nem fog mindent érteni abból, hogyan lesz Hoffmann-ból Fűrész utóda, ám ami ennél is nagyobb baj, hogy gyakorlatilag teljesen eltűnt az a kreativitás, ami az első részt sikeressé tette.

Várakozás
A dramaturgia és a kapkodó kameramozgás, valamint az idősíkok közti váltások nem a történet megértését segítik. Sokszor nem tudni, hogy az épp látott jelenet a múltban játszódik, vagy esetleg egyike a párhuzamos szálaknak. Hiábavaló az a nézői várakozás is, hogy majd a film végén az egész összeáll, és a komoly csavar majd mindent megmagyaráz. Bár a film sok kérdést felvet, az utalások kuszasága miatt már nem is akarunk rájönni a válaszokra. Ráadásul a sok célozgatás is azt sejteti, hogy vár még ránk néhány epizód. Talán azok jobban sikerülnek majd.

Mégsem...
A Fűrész egy horror franchise lett, amiből hiányzik a fantázia és az intelligencia. Az a félelem, ami a nézőt a film nézésekor átjárta, mára elmúlt és egy kevés parával végignézhető filmmé vált. Nem sokkol, pedig egy jó horrortól ezt várnánk: félni de nagyon.

Kinek ajánljuk?
- A Fűrész-sorozat rajongóinak.
- A horror megszállottjainak.
- Annak, aki nem akar megérteni mindent, csak félni egy kicsit a moziban.

Kinek nem?
- Aki az első Fűrészhez viszonyít.
- Epilepsziában szenvedőknek (gyors mozgások+villódzó fények=roham).
- Aki egy igazán izgalmas, rettegős horrorfilmre vágyik.


5/10