Életösztön

A trailer látva azt gondolnánk, újabb randifilm született a művészibb fajtából - ne engedjük magunkat becsapni, csak sziklaszilárd alapokon álló pároknak ajánlható James Gray egyszernézőse.

Leonard (Joaquin Phoenix) meg akarja ölni magát. Felül kerekedik benne az életösztön, és egykori szerelmét feledve ismét párt keres. Sandra (Vinessa Shaw), apja barátjának a lánya, odavan a fiúért, de nem ébreszt benne mély érzéseket. Michelle (Gwyneth Paltrow), a szép szomszéd azonban ismét szerelmet kelt a férfiban - méghozzá viszonzatlan szerelmet. Micsoda közhelyes filmet lehetne ebből forgatni - van is egy pillanat a filmben, amikor az ember azt hiszi, James Gray feáldozza hőseit a magasztos dráma kedvéért. Ő azonban a sokkal kiábrándítóbb valóságot mutatja meg nekünk - azt, hogyan tanítja meg az embert a túlélési vágy a környezethez való adaptációra.

James Gray - aki forgatókönyvíróként is jegyzi a filmet - alkotása akár esettanulmányként is felfogható lenne. Szereplői egyszerű emberek, de mint ilyenek talán még tisztábban mutatják a tipikus reakciókat, melyeket Gray egymás után számbavesz. Mivel kicsit állatkerti a séta, nehéz azonosulnunk a szereplőkkel - és pont emiatt válik a film egyszeri kalanddá. Kicsit komplexebb karakterekkel - amúgy is nehéz az egyébként meggyőző Joaquin Phoenixről elhinnem, hogy ilyen együgyű lenne - talán jobban szeretnénk a Két szeretőt. Pedig vannak értékelhető elemei. Ilyen például a szereplők dísze serege, Isabella Rossellini Leonard anyjának mellékszerepében rendkívül erős, de a főszereplők is megállják a helyüket. Elismerően kell még szóljak Joaquín Baca-Asay operatőr munkájáról is, aki szép képekkel tűzdelte meg James Gray Arany Pálmára jelölt munkáját.