Érzékeny férfihiszti

Magyarországon az elsőfilmesekkel mindig megengedőbb a kritika. Egy elsőfilmes bármit megtehet, mert még csak most kezdte, akármit is csinál, megcsillan a tehetség csírája benne, csak le kell csiszolni. Majd pedig évtizedek múlva az adófizetők sok-sok százmillió forintja után megtanul rendezni. Hál'istennek az Intim fejlövés rendezője nem ilyen.

Ő már most tud

Szajki Péter 7 millió forintból készítette az első filmjét. Átlagosan egy magyar film költségvetése 200 -300 millió forint körül van. 7 millióból filmet készíteni elképzelni sem tudom, hogyan lehet, de az biztos, hogy nagyon sok tehetség kell hozzá. Elsőfilm minimál költségvetésből. Hát szabad az ilyenről bármi negatívat írni? Megfogadtam, hogy egyetlen film értékelésénél sem fogom figyelembe venni azt, hogy hányadik próbálkozása az adott mű a rendezőnek. A nézőt ugyanis nem érdekli semmilyen körülmény, semmilyen pénzprobléma. Csak az érdekel, hogy jól telt-e a beígért 73 perc.

Sokat ígér

Az Intim fejlövés esetében, az ígéret nagyon nagy. Négy férfi ül egymástól függetlenül egy sztriptízbárban. Elnyűttek, és csak bámulják unottan-bánatosan az eléjük táruló látványt. Lassanként kiderül, mindegyiküknek elég nehéz napja volt. Mind a négyen valamit megtudtak aznap a szexuális életükről. Tomi, a fiatal 27 éves srác sosem volt még nővel, és ezen a napon történt valami. Gábor holnap nősül, ám ma kiderült a menyasszonyáról valami nagyon durva. Balázs rajtakapta a feleségét a legjobb barátjával, Ákos pedig két éve nem nyúl a feleségéhez és ma sem. A négy férfiban csak annyi a közös, hogy egy bárban ülnek ugyanazon az estén. Semmi egyéb.

Sokat ad

A történetek egyes epizódjait párhuzamosan követjük a film során: az események meg-megszakadnak, és ez a mozaikosság nagyon jó ritmust ad. Egyetlen pillanatra sem válik unalmassá, a jelenetek lökik egymás előre, a képek hol zaklatottak, hol szemlélődőek, de minden esetben intim közelségbe hozzák az eseményeket. Videós hangulatot áraszt a sök közelivel, ugyanakkor egy-egy szemlélődő pillanatnál az operatőr fogja magát és akkorát zúmol, hogy hátrahőkölök. Ilyen, ha az ember első sorból szeret filmet nézni. A film DVCAM-re forgott, ami csak azért probléma, mert az óriásvásznon sok jelenet sötét és homályos, nem csak sugallja a videós hangulatot, hanem valóban az is, és egy jó film esetében ez még zavaróbb tud lenni. Pedig a történet szintjén nincs benne egy felesleges jelenet sem és a Kovács Lehel által játszott Tomi intellektuális analízise a péniszméretről, vagy amikor Szabó Győző női ruhában tör-zúz a lakásban csak két gyöngyszem a színészek zseniális alakításaiból. Még sosem hallottam olyat, hogy egy filmmel kapcsolatban az lett volna a kifogás, hogy túl rövid, de az az igazság, hogy ez elbírt volna még 5-6 percet. Egy nagy csavart, vagy egy kis pihenőt. Ugyanis a film végig lendületes, ám a történeteknek nincsen lezárása. Egyszerűen csak elvágták egy-egy semmitmondó képpel, ami kifejezetten tisztességtelen a nézővel szemben.

De minek?

Az Intim fejlövés című filmnek akadnak hibái, de azért érdemes megnézni. Érdemes megnézni, mert minden egyes színész zseniálisan játszik benne, mert mindegyik történet elképesztően tragikus viszont hihetetlen iróniával és humorral van feltálalva. Mert 73 percen keresztül szórakoztat, mert nincs benne egy kiszámítható jelenet sem, mert mentes minden sablonosságtól, és mert groteszk, mert mond valamit az emberekről, a világról. De. A rendező Szajki Péter a hosszú előjáték után egy fantasztikus szeretkezést indított, a csúcson viszont fogta magát, hirtelen felöltözött és otthagyott. Én meg ahelyett, hogy azt mondhatnám, hogy végre itt egy tökös pasi, aki tudja, mit akar, azt kell hogy kérdezzem: ezt most miért csinálta?

Kinek ajánljuk?
- Annak, aki a hátsó sorból szeret mozizni.
- Annak, aki jót nevet saját szexuális frusztrációin. Vagy legalább a másokén.
- Annak, aki szereti, ha nemcsak az akciófilmek pörgősek.

Kinek nem?
- Aki a számítógépen is csak HD felbontású filmet hajlandó nézni.
- Aki szerint minden magyar filmben legyen búzamező.
- Aki a női lélekről akar filmet nézni.

7/10