Fegyverbe! - a Jones szabad állama első előzetese

Megérkezett a nagyszakállú Matthew McConaughey főszereplésével, valós történet alapján készült Free State of Jones első, már régen várt előzetese az amerikai polgárháború egy kevésbé ismert, de nagyon izgalmas epizódjáról, sok-sok puskaporral.

„Senki sem mondhatja meg egy másik embernek, miért éljen, vagy miért haljon meg” – mennydörgi Matthew McConaughey az összegyűlt tömegnek, arra biztatva őket, hogy forduljanak szembe a konföderációs kormánnyal az amerikai polgárháború alatt. McConaughey alakítja a valóban élt Newton Knight-ot, a Mississippi állambeli Jones megyéjéből, egy egyszerű farmert, aki kezdettől az Egyesült Államoktól való elszakadás és a rabszolgaság ellen volt, ám amikor besorozták, mégis az elszakadt déli államok oldalán harcolt, de amikor megtudta, milyen nyomorban él a háború miatt a családja, megszökött. Knight kisebb lázadást szított Jones megyében, hozzá hasonló szegények, katonaszökevények és rabszolgák álltak mellé, és együtt kikiáltották a Jones szabad államot, amit az ellene kiküldött egyre népesebb déli csapatok sem tudtak leverni. Az ebből készült film nyilván kissé kiszínezi az eseményeket – az előzetesben azt látjuk, hogy egy ütközetben meghal a fia, és ezért dezertál -, de javarészt hű maradt a a történtekhez.

Nézd meg a film előzetesét itt!

A nagyon izgalmas történet itt látott elemei sokban idézik a Hideghegy bizonyos részeit, ahogy a déliek a katonaszökevényekre vadásznak, illetve Mel Gibson A hazafijának gerillahadviselését – az ellenállók itt is a mocsárvidéken húzzák meg magukat, és itt is ügyes trükköket vetnek be a brutális elnyomók ellen. Legfeljebb annyi panaszunk lehet, hogy az előzetes talán túl sokat árul el a történetből. Az elmúlt évek során valódi színésszé érett, és a szerep kedvéért igazi, nagy és bozontos szakállat növesztő, gyakran kifigurázott déli akcentusát itt szabadon használó Oscar-díjas Matthew McConaughey mellett a fontosabb szerepekben Gugu Mbatha-Raw, Keri Russell, Jacob Lofland, Mahershala Ali és Sean Bridgers látható, a rendezést pedig a veterán Gary Ross (Az éhezők viadala, Vágta) vállalta, a forgatókönyvet is ő írta. A Jones Szabad állama (Free State of Jones) amerikai bemutatójának dátuma 2016. május 13, és bár már van magyar cím, a hazai bemutató időpontját még nem tűzték ki. 

A PORT.hu ajánlja:

Jones szabad állama