Félelem és nevetés Halloweenkor - A legjobb horrorvígjátékok

Ne vegyük túl komolyan a Halloween éjszakáját, hiába jönnek szembe a vásznon zombik, vámpírok, meztelen csigák, degenerált vidéki suttyók - ja, és még zombik! A most bemutatott Libabőr és az ünnep apropóján szedtük össze a legszórakoztatóbb borzalmakat!

Libabőr (2015)

Íme a film, amely, ha csak rövid időre is, de Amerikában letaszította a trónról a Mentőexpedíciót, egy kedves, gyakorlatilag sztárok nélkül forgatott tinifilm, amiben ugyan vannak horror elemek, de inkább egy picit ijesztő mesének mondanánk. Hőse, Zach édesanyjával új városba hurcolkodnak, és még büszkék is rá, hogy a szomszéd házban a Libabőr-sorozat híres - és mellesleg valóban létező - írója R. L. Stine dolgozik. A srác összebarátkozik a nagy ember lányával, és a segítségével beszökik a mester dolgozószobájába, ahol kiderül, az író a könyvek lapjai közé zárta az elé kerülő szellemeket és szörnyeket - és naná, hogy ezek most kiszabadulnak!

A legjobb jelenet: A gonosz kertitörpék támadása a konyhában.

 

Slither - Féltél már nevetve? (2006)

Egy meteor maradványai közelében egy házaspár nyálkás és visszataszító "valamibe" botlik, amire hirtelen életre kel, és ráspriccel valamit a férfire, akin az átalakulás jelei hamar észrevehetők lesznek, és vérszomjas lénnyé változik, ráadásul az egykori üzletember meztelen csigák tucatjainak ad életet, melyek megfertőznek mindenkit, akikre csak rá tudják tenni a szívókáikat. Még szerencse, hogy a pár házassága amúgy sem volt boldog, és a városban ott van a nő régi szerelme, a jóképű seriff. James Gunn, A galaxis őrzői rendezője ezzel az Elizabeth Banks és Nathan Fillion főszereplésével készült munkájával hívta fel magára a figyelmet annak idején - és tessék, mi lett belőle!

A legjobb jelenet: A fürdőkádas rész - mindig az a legjobb.

 

Mi folyik a sötétben (Hétköznapi vámpírok) (2014)

A négy rémes haver, Viago, Deacon, Vadislav és a nyolcezer éves Petyr próbálja megtalálni helyét a modern társadalmunkban, ami nem könnyű feladat, lévén vámpírok, és lévén, hogy ezt egy viszonylag kis városban kell megtenniük, ahol például elég kevés szórakozóhelyre tudnak elmenni. Nap mint nap szembetalálják magukat a divat, a technika és az internet jelentette nehézségekkel. Petyr szemet vet a huszonéves Nickre, és az örök életet kínálja neki. Ám a többiek nincsenek elájulva a kezdő vérszívótól. Amikor Nick barátja, Stu veszélybe kerül, a vámpír megmutatja, hogy bár a szíve hideg és halott, nem jelenti azt, hogy nem érez semmit.

A legjobb jelenet: Amikor a vámpírok és a vérfarkasok először összeszólalkoznak.

 

Zombieland (2009)

Egy ponton túl már nehezen lehetett komolyan venni a zombikat, és nem csoda, hogy számos zombivígjáték készült, a legsikeresebb amerikai verzió pedig kétségkívül a Zombieland, egy okos, vicces és feszes darab. Hőse a pipogya Columbus (Jesse Eisenberg), aki jó eséllyel már rég nem élne, ha nem társult volna be a kőkemény Tallahassee (Woody Harrelson) mellé, aki valójában imádja az egész zombiapokalipszist és az azzal járó folytonos akciót. Ám amikor a két túlélő összeakad két roppant rafinált lánnyal, kiderül, hogy náluk is vannak profibbak. A film olyannyira lett klasszikus és kultikus, hogy rajongói a mai napig is lelkesen követelik a folytatást.

A legjobb jelenet: Amikor a zombi Bill Murray-vel talákozunk.

 

Haláli hullák hajnala (2004)

Ha a Zombieland a műfaj tipikusan amerikai, baseball ütős válasza a témára, akkor a Haláli hullák hajnala az igazi fanyar brit reakció, ahol még az élőhalottak is roppant civilizáltak és megfontoltak, és persze pubba járnak. Szintén pubba jár a teszetosza Shaun (Simon Pegg), akinek a nagy problémája az, hogy képtelen felnőni, és legtöbb idejét nála is bumfordibb barátjával, Eddel (Nick Frost) tölti, elhanyagolva - hozzá képest - meglepően csinos barátnőjét. Amikor a lány kiteszi a szűrét, Shaun rászánja magát, hogy ráncba szedje életét, és ehhez pont kapóra jön egy zombijárvány. Van, amikor az angol humor kissé fárasztó, de ez nem az az eset, és a film minden perce aranyat ér, és Edgar Wright filmje még így is hű marad a Romero-féle műfajteremtő eredetihez!

A legjobb jelenet: Amikor hőseink bakelitlemezekkel irtják a zombikat, de van olyan album, amit sajnálnak erre a célra.

 

Trancsírák (2010)

Hát igen, itt már a magyar cím is kész horror, de tekintsünk el tőle. Tucker és Dale - Tyler Labine és Alan Tudyk -, a két kedves vidéki surmó  gyerekkoruk óta barátok. Éppen Dale frissen vásárolt hegyi nyaralójához tartanak, mikor összefutnak egy csapat nagyképű és sznob egyetemista fiatallal. A srácok véletlenül ugyanoda tartanak, ahová ők: a Dale viskójához közeli tó partján táboroznak. Első este az egyetemisták egyike veszélybe kerül, Tuckerék segítenek rajta. Az előítéletekkel teli csapat úgy gondolja, Tuckerék elrabolták a lányt, s ijedtükben meglepően önpusztító módokon sietnek segítségére. A műfajt végre az ártalmatlan, de mások által deviáns gyilkosoknak tartott "vidéki suttyók" szemszögéből láthatjuk, és ezért is lett a film nagy sztárok, hatalmas reklámkampány és egyebek nélkül is kisebb kultmozi és nagy kasszasiker.

A legjobb jelenet: A szecskázógépes, minden kétséget kizáróan - ami mellesleg egy idézet a Fargóból.