Férfiakt

Meleg-filmben utazni azért jó, mert ki-ki vérmérséklete szerint, illetve a szívéhez közelálló szellemiség mentén, de mindenképp beszélnek majd róla, be lehet mutatni a Szigeten a Magic Mirrorban stb. És senki nem teszi fel a kérdést, hogy ugyan mitől más ez a film, mint a többi, mert ugye. Kuriózum, akármi lesz. Nemrég sokan sokat kaszáltak bizonyos Túl a barátságon című homo-cowboy-mozival, amire ugyan szintén ráhúzható mindez, ám gyorsan tegyük is hozzá, hogy Ang Lee filmjének azért komoly és jó története volt, nem abból akart megélni, hogy ő itt mostan polgárt pukkaszt, azt annyi.

Mi a helyzet ennek fényében a Férfiakttal? Hőse egy tisztességben megőszült író, akinek művei az akciós pulton porosodnak, ám ő mit sem törődve ezzel éli életét, nem veti meg a jó bort, a szép verseket, a még szebb nőket, sőt, úgy negyed óra elteltével már a férfiakat sem. Annyira még csak nem is életszerűtlen, hogy negyvenes éveit taposó férfiemberek egyszer csak rájönnek, bár talán helyesebb, ha azt mondjuk, belátják, hogy vonzódnak a saját nemükhöz, de emberünkkel még csak nem is tisztán ez a helyzet. Valójában még iskolás korában egy meg nem nevezett, "azóta befutott, idősebb színész" előzetes figyelmeztetés nélkül bebújt az ágyába, s ehelyütt nem mennék bele további részletekbe. Elég az hozzá, hogy az írónk azóta is lappangó érzelmei (hajlamai? kényszerei? mi a politikailag korrekt szó ide?) törnek felszínre, amikor felesége nem érkezik meg időben a megbeszélt vacsorahelyszínre, és a pincérnő sem hajlik a desszertre, ez így együtt pedig már végzetesnek bizonyul. A művész úr tudniillik az est további részét egy mindössze 19 éves meleg srác társaságágban tölti, aki egyébként nem kurva, csak barátkozó, de azt meg nem ingyen. A továbbiakban emberünk eddigi vacak, ám legalább átlátható élete érthető módon kicsit összezavarodik.

Nem csodálom, amiért Gálffi László azért kért némi gondolkodási időt, mielőtt elfogadta volna a szerepet, én sem kapkodnék olyasmi után, ami magában hordozza a lehetőséget, hogy egy ideig a szokottnál gyakrabban kiabálnak utánam, hogy "köcsög!", vagy egyéb kedvességek, szóval volt kockázat ebben a projektben bőven. Bár fentebb eleve abból indultunk ki, hogy úgymond melegfilmről van szó, mindezt arra alapozva, hogy két férfi lefekszik benne egymással, az alkotók mégis folyamatosan visszautasítják a skatulyát, leginkább arra hivatkozva, hogy a szereplők biszexek. Épp ezért, bár a fentiek talán mást sugallnak, a Férfiakt se nem annyira provokatív, se nem annyira "szerzői", hogy elriassza az embereket, viszont kellően újszerű, hazai piacon legalábbis, és alig néhány hónap múlva gond nélkül le fogja adni az RTL Klub, megengedem este 10 után, biztos, ami biztos.