Franklin, a teknős

A kisgyermekes családokban bizonyára nem kell bemutatni Franklint, a teknőst. A két lábon nem csak járni, hanem táncolni tudó teknős létezik könyvben, rajzfilmsorozatban, számítógépes játék formájában, és most megérkezett szélesvásznon is. A Franciaországban igencsak népszerű teknős több tucat tanulságos történet főszereplője, melyek mindegyike a barátságról, a felelősségvállalásról vagy éppen a megbocsátásról tanít kicsiket és nagyokat egyaránt.

A most mozikba kerülő animációs filmet Dominique Monfery készítette, akit 2004-ben Destino filmjével Oscar-ra is jelöltek a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. A film hagyományos, kézzel rajzolt technikája miatt mindenképpen kuriózum a komputeranimációs dömpingben. Sőt, nyelvezete is igen egyszerű, hiszen kimondottan a 8-10 év alatti korosztályt célozták meg a film készítői.

Az egész estés mozi nem több epizódot, hanem csupán egyetlen kalandot mutat be. Ennek során Franklin barátaival elindul a hatalmas erdőn túlra egészen a Teknős-tóhoz, hogy megtalálja nagymamája gyermekkori kincsekkel teli ládikóját. Az út próbára teszi a kis csapat szívósságát, találékonyságát, kitartását és hitüket. Mivel mesefilmről van szó, nem kell nagy titkot elárulni a kincskeresés-eredményességéről. Azonban a film tanulságát leszűrve a Franklin kalandjait végigizguló gyerekek és felnőttek is gazdagabbak lehetnek egy apró titok felismerésével.