Fuss, Michael, fuss!

Se szeri, se száma azoknak a celluloid-hírességeknek, akik kipróbálták már, miféle érzés is másfél-két óra erejéig testőrbőrbe bújni.

Azt még a laikus néző is láthatja, hogy igencsak strapás dolog testőrt játszani, szegény Kevin Costner-nek is belekerült egy-két ősz hajszálába, míg végre megértette, mivel is járhatna az erős dívahajlamokkal bíró Whitney Huston kedvében. A Több, mint testőr főszereplőjeként Kevin még viszonylag olcsón megúszta a dolgot (elvégre csak egy énekes szupersztárt kellett megóvnia az életére törő merénylőktől, és ehhez elegendőnek bizonyult a folyamatos homlokráncolás is), az amerikai elnök őrző-védő gardedámját eljátszani azonban jóval nagyobb igénybevételt jelentő feladat. Kérdezzék csak meg nyugodtan Clint Eastwood-ot, aki jóformán mást se csinált Wolfgang Petersen Célkeresztben című - mellesleg elsőrangú - thrillerjében, mint hogy a film teljes hossza alatt az elnök limuzinja mellett loholt (végül persze siker koronázta a nagy lótás-futást: hősünknek nemcsak az elnök életére törő John Malkovich-ot sikerült elkapnia, de Renée Russo-nál sem kopogtatott hiába).

Hasonlóan kemény feladat várományosa ezúttal Michael Douglas, aki a korosodó elnöki testőrök sorában - legalábbis A testőr tanúsága szerint - méltó utódja az azóta boksz-trénerként tevékenykedő Eastwoodnak. Douglas is sokat ráncolja a homlokát illetve rengeteget lohol, de a Secret Service híresen legjobb őrzővédőjének még ennél is jóval többre futja az erejéből. Többek között arra, hogy kevés szabadidejében az elnök asszony karjaiban relaxáljon, végveszély esetében pedig arra, hogy James Bond leleményességével és egy könyvvizsgáló precizitásával elhárítsa az elnökre leselkedő veszedelmet. A veszedelmek már csak ilyenek: ott leselkednek állandóan a Fehér Ház hátsó bejáratánál és csak arra várnak, hogy az elnök egy pillanatra őrizetlenül maradjon.

Douglas-nak egyébként nem csak a Kim Basinger-re kísértetiesen hasonlító First Lady-vel folytatott viszonya nehezíti meg a dolgát, hanem az a nehezen elhanyagolható körülmény is, hogy a legelső helyen éppen a saját becses neve szerepel a gyanúsítottak listáján. Hogy mit tehet ilyen esetben a csőbehúzott sztárügynök? - mi mást, mint hogy ismét futásnak ered, és addig futkos mindenféle házilag eszkábált segédeszközzel felszerelkezve, míg valaki nem szól a forgatókönyvírónak, derítsen már fényt az elnöki merénylők kilétére.