Gyere velünk temetésre, buli lesz!

Biztos sokan voltunk már olyan temetésen, ahol még az elhunyt is szégyellte magát odafent az elvileg miatta összegyűlt rokonság viselkedéséért. Tracy Letts drámája ilyen környezetben játszódik, s még mindig jobb nézni, mint részt venni benne.

Tracy Letts harmadszor

Az Augusztus Oklahomábant Magyarországon is láthatja a színházi közönség, első ízben még 2009-ben tűzte műsorára a Víg és ma is megtekinthető. Az elismert színházi író, Tracy Letts harmadik alkalommal dolgozta át egy darabját egész estés film forgatókönyvévé: a Bogárűző című horrort, illetve a szabadszájú és durva humorú Gyilkos Joe-t egyaránt William Friedkin rendezte meg, míg az Augusztus Oklahomában John Wells munkája. S ahogy az agg Friedkinnel szemben is voltak rossz érzéseink arra vonatkozóan, mire megy majd ezzel a kifejezetten fiatalos lendületű Gyilkos Joe-val, úgy az inkább tévés producerként ismert Wells neve hallatán sem vágta hanyatt magát senki a gyönyörűségtől. Főleg, hogy épp arról a műről van szó, amely Tony- és Pulitzer-díjat hozott szerzőjének. Ugyanakkor lassan megtanulhatjuk, hogy ne nagyon legyenek elvárásaink, mert amihez Lettsnek köze van, az meglehetősen kiszámíthatatlan. Ezt mindenesetre a javára írjuk.

[img id=531340 instance=1 align=left img]Csá gyíkok, én elhúztam

Még akkor is, ha aktuális filmje enyhén szólva más hangot üt meg, mint a korábbiak. Itt látszódik leginkább a színpadi eredet: egymástól jól elkülönített, egyetlen helyszínben játszódó hosszú jelenetek, irgalmatlan sok szöveggel. Illetve a helyszínek eleve legfeljebb házon belül váltakoznak, onnan alig mozdulunk ki. Néha muszáj lesz, hiszen temetésre vagyunk hivatalosak, a kezdő snittet végigbeszélő apát búcsúztatjuk, aki egyszer elment otthonról és soha többé nem érkezett haza. Kimondva megoszlik ugyan a rokonok véleménye, hogy ráunt-e a küszködésre és öngyilkos lett, vagy kegyetlen baleset az oka halálának, de a szíve mélyén mindenki érzi, a papa itt bizony maga intett búcsút. A világ, amit maga mögött hagyott nem állt már nagyon másból, mint hogy megpróbálja elviselni rákos beteg feleségének hol kínos, hol kifejezetten gonosz megjegyzéseit, aki egyébként a merőkanállal beszedett gyógyszermennyiségnek köszönhetően álló nap úgy viselkedik, mint egy betépett nyugdíjas, akinek nem adták át a helyet a buszon. Összegyűlik hát a család, hogy nagyon hamar rátérjenek a halotti tor utáni legfontosabb napirendi pontra, miszerint ki kinek a hibájából tett ezt meg azt és egyébként is mindenki ott dögöljen meg, ahol van.

Majdnem arany

A filmadaptáció első osztályú színészgárdát igényelt: Meryl Streep frenetikus; Julia Roberts a kevésbé szeretett, s ezért sértett, féltékeny lányként hiba nélkül hozza, amit kell; míg a komolytalan húgát alakító Juliette Lewisnak mindig örül a néző. Streep és Roberts mind a Golden Globe-, mind az Oscar-díjon eljutottak a jelölésig a maguk kategóriájában, s bár e sorok írásakor utóbbit még nem osztották ki, nagy valószínűséggel itt végére is ért az Augusztus Oklahomában diadalútja. Streepet tényleg nem lehet eleget dicsérni, de láttunk már tőle számos ehhez hasonló alakítást, idén ráadásul maga Sandra Bullock lóg a levegőben előtte akadályként. Egy szó mint száz, napestig lehetne itt dicsérni a színészeket (na még egyet: Chris Coopernek van egy monológja, amiért szeretném most kiutalni neki a port.hu különdíját), ugyanakkor mást meg nehezen tudnánk kiemelni. A film szinte teljesen kiölte a darab vígjátéki elemeit, egy igen mérsékelt hangvételű, valahol Altman utolsó éveit idéző drámácska lett belőle, amit talán elegendő lett volna tévében leadni. Mert ha épp nem azon bólogatunk átszellemülten, hogy ez vagy az milyen remekül adja elő a szerepét, akkor bizony unjuk ezt a filmet. A piszlicsáré családi konfliktusok végén pedig egy kifejezetten a brazil szappanoperákat idéző fordulattal feltenni az i-re a pontot – kifejezetten méltatlan.

Kinek ajánljuk?
- Akik kedvelik a lefilmezett színházat.
- Akik nem akarnak lemaradni Meryl Streep újabb első osztályú alakításáról.
- Akik valaha látták színpadon vagy szerepeltek benne – érdekes lehet újranézni teljesen más körítésben.

Kinek nem?
- Akik a Gyilkos Joe-ból indulnak ki.
- Akik hamar elunják a szinte egy helyszínes történeteket.
- Akik azt szeretik, ha Julia Roberts tisztességes szerelmes-vicces filmekben mosolyog sokat, lehetőleg Tom Hanks oldalán.

6/10