Harmadik Shrek

Amikor hat ével ezelőtt az zöld ogre felbukkant az árnyas mocsárban és napja elején gyorsan vett egy sárzuhanyt - vajon sejtettük-e, hogy a harmadik epizód elején rögtön Mária Antoinette-i parókában illegeti magát Túl az Óperencián népe előtt, miközben hites asszonya hasonló lehetetlen öltözékben az ő fenekét vakargatja segítő szándékkal?

Persze, egészen konkrétan nem ez a jelenet jelent meg akármilyen élénk fantáziánknak, de már akkor is biztos volt, hogy Chris Miller rendező és alkotótársai nem állnak majd meg merészségben-humorban a fülzsírból gyúrt ogre-gyertyánál. Bátorságban a Harmadik Shrek épp olyannyira nagyra törő, mint első két társa.

Miután Shrek és Fiona összeházasodtak, boldogan élnek, míg... egy napon Harold békakirály úgy nem dönt, hogy hosszas, szenvelgő krákogás után ki nem leheli lelkét. Némi kortünet fedezhető fel Shrek harmadik részbeli reakcióiban: először is, esze ágában sincs Harold trónján elfoglalni jól kiérdemelt helyét s igazgatni az országot, másodszor pedig még kevésbé van eszében apának lenni, s mindenféle furcsa, evolúciós feladatoknak eleget tenni. Ennek megfelelően álmában kicsi ogrék százai jelennek meg a békés mocsári lakban, hogy egy pillanat alatt pokollá tegyék hősünk életét, mindent leverve-megfogdosva-belemászva stb. Shrek a párhuzamos cselekményszálon úgy dönt, épp ideje felkerekedni, hogy megtalálja a másik trónörököst, így csapot-papot-partrólkiabálóFionát otthagyva elindul hajóval Túl az Óperencián partjairól. Hű kísérői természetesen ismét vicsorgó Szamár és a gyávatag Csizmás Kandúr (a történetmesélők kedvenc mellékszereplőink magánéletébe is komoly változásokat implikáltak: Szamárnak időközben számos fia született szerelmétől, a sárkánytól, akik most kis szamárfarokkal-sárkányszárnyakkal röpdösnek szanaszéjjel, Csizmás Kandúr pedig igazi himpellér macsó módjára kikötőről kikötőre keresi a parti hölgyek kegyeit). És hogy ne csak az elérendő cél legyen a mesében, hanem minden történet alaptoposza, a gonosz ellenfél is feltűnjön - Shrekéknek meg kell persze birkózniuk a Szőke Herceg várható feltűnésével is, aki nem hagyhatja annyiban, hogy ogre barátunk minden alapmesei helyzetből kipenderítette őt - de legfőképpen a trónból...

Az alkotók tehát ismét végtelen fantáziájukról tesznek tanúbizonyságot - és akkor arról még nem is meséltem, milyen "killer" fejet tud vágni mérgében Hófehérke, vagy hogy miként fogják menekülőre a rettegett beszélő fák - és sorolhatnám. Az évekkel ezelőtti ötlet, hogy játsszunk el a klasszikus mesék sablonjaival-szereplőivel, s építsünk egy világot egy ronda lényre - ma is működik, és újra szülőt-gyereket szegezhet a székekhez.
A féllábú mézeskalácssüti újra akcióban!