Harmadik típusú csatározások

Ki mondta, hogy ha Ben Stillert és Vince Vaughnt összeeresztik egy filmben, akkor az tuti befutó?

Rossz ómen

A Kertvárosi kommandónál már a magyar címmel kezdődnek a bajok: nem feltétlenül jó ómen, ha egy sci-fis vígjáték címe egy elődjére hasonlít (Külvárosi kommandó, 1991), amely ráadásul szinté sci-fiben utazik. No, de ezen még túllendülünk, mindenesetre nem érdemes rutinból/félálomban utána keresni a neten annak, hogy mit is fogunk megnézni a hétvégén, hogy dagadtra röhögjük magunkat.

[img id=374841 instance=1 align=left img]És a probléma dagad tovább

Már az is gyanús lehet, hogy Ben Stiller és Vincent Vaughn egy sci-fi vígjátékban játszik, de akkor mindenképpen el kell gondolkodnunk, ha meglátjuk a 16-os karikát: itt valami nem stimmel. És nem is. Mindjárt az ötödik perc táján egy békés biztonsági őr zsigerei kenődnek fel egy bejárati ajtó üvegére. Ettől eltekintve az első kb. 10 perc egy szokványos vígjáték kliséit hozza: unatkozó, középkorú férfi a kisvárosban, rója a köröket a szabályos utcákon, bemutatja az ő kis birodalmát, Az Áruházat. Jut eszembe: ha Sas Tamás a durva termékelhelyezés magyar bajnoka, akkor az amerikai díjra eléggé esélyes Akiva Schaffer is, érdemes lenne megnézni, hogy a Costco mennyit fizetett azért, hogy (vigyázat, spoiler következik) szétgányolják a ronda, ragacsos genyó űrlények miatt az egyik áruházat, nagytotálban, és közben csak úgy röpködjenek a Tide-os dobozok meg az űrlénycafatok a levegőben.

Fokoznám

A sztori is elég vékonyka: a dögunalmas, békés kisvárosban kinyírnak egy biztonsági őrt, és Evan (Ben Stiller) rájön, hogy céltalan életének egyetlen értelme lehet: megtalálni a gyilkosokat. Nosza, polgárőrséget szervez, amelybe három elcseszett alak érkezik csak: a "mentolos alkalmasságin" kivágott rendőrjelölt, a fura fürtöske meg a nagyszájú elvált, aki még magának sem meri bevallani, hogy az asszony elhúzott a fenébe. A töketlen csapat persze azért áll össze, hogy legyen kivel piálni, sörös dobozba hugyozni éjszaka, és üvöltve énekelni, amit a rádióban hallanak. És aztán találnak valami kerek izét, ami egy pillanat alatt szétdob egy szerencsétlen, ott felejtett tehenet. Aztán elütnek valamit, ami olyan nyálkás zöld izét hagy a lökhárítón. Ekkor egy mondatban hangzanak el a viszkozitás és a geci szavak, utóbbi aztán még többször, éljen. Mindenesetre a prűdebb nézőknél nem ez a film lesz a tuti befutó.

Sci-fi fanoknál sem. Lehet filmes idézeteket betenni egy filmbe, de az legyen már elegáns. Nem elég a Nulladik típusú találkozások dallamát dudorászni, az Avatar szerint mondani, hogy "Látlak téged", vagy az Alien-sorozathoz hasonló ronda űrlényeket tervezni. Ki kellene játszani ezeket, nem csak úgy kibuggyantani a forgatókönyv végbelén…

Színészileg

Evan szerepét eredetileg Will Ferrelnek szánták, és ez látszik is Ben Stilleren: régebben volt lehetősége játszani egy szerepben, most leginkább hatalmas szemeit meregeti, szövegpoénja alig van, max. helyzetkomikumra jut idő, azt meg minden hülye jól megoldja. Vince Vaughn már megint szószátyár, ellenben megkapott egy kamaszlányt hátráltatónak, így aztán fuccs a vicces facér pasi szerepnek. Két kisebb szerep volt még kiadó a filmben, és a két vérprofi kihozza belőlük a legjobbat: Richard Ayoade standupos rutinját veszi elő a ládafiából, és ezzel tarol, Jonah Hill pedig a jó előre bekészített "bunkó vagyok, de tudok hősies is lenni nyomás alatt" patront süti el.

Hepiend

És persze nincs amerikai film hepiend nélkül: amikor már minden pernye elszállt, Evan felfesti a rózsaszín jövőt: minden olyan lesz, mint a nyálkás, genyó élienek előtt: lesz Costco, mert a Costco örök. És valóban: van. Meg gyerek is, hiszen Evan végre bevallja a feleségének, hogy steril, nosza, örökbe fogadnak egy ázsiai kislányt, és hancúroznak otthon, amíg világ a világ. Hogy közben nem biztos, hogy a nyálkás, genyó élienek csak a Costcóra korlátozták az életterüket, és nem biztos, hogy mindegyiket kipörkölték? Hogy emberbőrbe bújva még mindig itt mászkálnak közöttünk? Kit érdekel?

Kinek ajánljuk?
- Akik nem esnek zavarba, ha verbális f*szok röpködnek a levegőben.
- Akiknek nincsenek szívritmus problémáik.
- Akik nem hánynak némi belsőségtől.

Kinek nem?
- Szívbetegeknek.
- Prűdeknek.
- Sci-fi rajongóknak.

5/10