Három botrányos filmklasszikus, amit anno betiltottak

A Mechanikus narancs megihlette a 70-es évek bűnözőit, sok helyen pedig a Brian életét sem tartották a maga korában viccesnek.

Pár éve még senki sem gondolta volna, hogy Észak-Korea egy nap majd egy Seth Rogen vígjáték miatt üzen hadat az Egyesült Államoknak, aztán jött Az interjú. Kim Dzsong-Un merénylettel fenyegetőzött, amennyiben bemutatják a mozik a filmet, sőt, még a film mögött álló stúdiót, a Sony Pictures-t is meghekkelték, nyilvánosságra hozva egy halom belsős levelezést. Az ügy végül a Sony akkori stúdiófőnökének, Amy Pascalnak a pozíciójába került - nem kell félteni, ő lesz a Marvel/Sony Pókember-filmjeinek az egyik producere - a filmet pedig végül csak streaming szolgáltatásokon keresztül mutatták be - egyébként sikerrel. Ugyan Az interjú az egyetlen olyan film talán, amiből nemzetbiztonsági ügy lett, de nem az egyetlen, amit botrány hatására tüntettek el a mozik műsoraiból. Íme három másik legendásan botrányos bemutató.

Az utolsó tangó Párizsban

Bernardo Bertolucci filmje ugyan saját jogán is filmklasszikussá vált, viszont azóta is leginkább arról ismert, hogy szexuális segédeszközzé nemesítette a vajat egy jelenetében. Egy ilyen még ma is kisebb megbotrántkozást váltana ki sokaktól, dühös kommentelők tucatjainak lenne róla sommás véleménye anélkül, hogy látta volna, amiről beszél. 1972-ben Olaszországban viszont egy picit durvábban reagáltak erre, a filmet természetesen azonnal betiltották, de ami még durvább, hogy Bertolucci a bíróságon találta magát. Végül négy hónap felfüggesztett börtönbűntetést kapott, és öt évre megvonták tőle a szavazati jogát.

 

Mechanikus narancs

A filmet maga a rendezője, Stanley Kubrick tiltotta be tulajdonképpen Nagy-Britanniában, és egészen 1999-es haláláig nem is engedte levetíteni. A film bemutatóját követően ugyanis a filmben látottakat másoló bűnözők jelentek meg az utcákon erőszakos bűncselekményeket elkövetve, viszont ami igazán betette a kaput Kubricknál, az egy egészen konkrét eset, amikor fiatalok megerőszakoltak egy holland nőt, közben a Singin’ In The Raint énekelve, amit elég egyértelműen a Mechanikus narancs inspirált. Ugyanakkor ez sem tudta megállítani a filmet abban, hogy minden idők egyik legismertebb filmjévé váljon, ami rendre előkerül a legjobb filmeket tömörítő listákon.

 

Brian élete

Sejthető volt, hogy egy vallási szatíra kicsapja a biztosítékot az embereknél, a Monty Python kultuszfilmje annak rendje és módja szerint keltett felháborodást világszerte. Nem mindenki értette a viccet na. Több országban is betiltották, többek közt Norvégiában is, ugyanakkor a film marketingstábja ezt mind okosan használták fel, Svédországban a plakáton az a felirat szerepelt, hogy “Annyira vicces, hogy Norvégiában betiltották.” Akárcsak a többi film esetében, a Brian életének is csak használt a botrány.