Harry nyálasan csókol

A látvány már túl tökéletes. Főleg, ha azt nézzük, hogy a fő ütközet jelenetében nem tudjuk követni, hogy ki kit győz éppen le, pedig mindenki ott suhan a mágikus kapu körül fénysebességnél is gyorsabban, hogy varázserejét a másikra dobálja. Harry oldalán megjelennek barátai (egyiküket, Luna Lovegoodot rajongók közül castingolták), akkor Sirius Black (Gary Oldman) fantasztikus négyes-szerű csapata is az oldalukon harcol, és ellenük gyűjtötte be Voldemort az újabb seregét, élükön Helena Bonham Carterrel. A színészeket ezzel majd mind fel is soroltuk, és bár nemcsak ebben a viharos jelenetben remekeltek, mégis unalmasnak találtuk a háromórás filmet.

Először is a fordulatok kiszámíthatóak voltak: bár a Roxfortban kigyúrt Harryre a film elején rátörnek a dementorok, utána ugyanúgy otthon kezdi a részt, elmegy a suliba, és a végén legyőzi Voldemortot, ahogy már négyszer megtette. Csak most több baráttal, több haraggal és még több depresszióval teszi. "Üres is volt" - állapították meg a forgatókönyvről a tizenéves lánytestvérek, Réka (16) és húgai, akik megint eljöttek velem. "Egész szálakat vágtak ki a regényből, nem is beszélve a kviddicsmeccsekről, mobilmocsárról" - magyarázták."És nem volt elég félelmetes" - tette hozzá Réka. Persze az új Sötét varázslatok kivédése tanár ijesztően kedves lelki terrora, szőrszálhasogató bürokráciája a frászt hozta rájuk is, és Helena Bonham Carter is rémisztőbb boszorkány lett, mint képzelték, mindez mégis messze van attól, amit a negyedik rész után, és az ötödik rész beharangozása alapján vártak. Vagy csak lassan felnőnek a 2001-es első rész óta.

Ahogy Daniel Radcliffe is emberesedik, hisz elkopott már a David Copperfieldként viselt babahája (mégha a mellettem ülő 13 éves Bíborka szerint túl nyálasan is smárol). Hermione a krumpliorra ellenére jó csajjá serdült, és az új lányszereplőt alakító Evanna Lynch is álmatagon szexi. "De akkor most mi jöhet még? Potter egyetemre megy, meg idegenvezető tanfolyamra?" - kérdezte a film végén rendezett fogadáson egy pincér, és tényleg már nincs nagyon más út az egyfolytában iskolába járó varázslótanonc előtt, csak az, hogy legyőzi Voldemortot vagy leérettségizik. Minderre már csak júliusig kell várnunk, akkor jelenik meg az utolsó kötet.