Hiába van állásod, ha nem haladsz

  • L. Zs. / PORT.hu

A válságos időkben örülni kell, ha fix munkája van az embernek. De mit tegyen, akinek a főnöke kibírhatatlan? Seth Gordon nyári komédiája megpróbál csattanós választ adni a kínzó kérdésre.

Húzd meg jobban, menjen a munka

Nick (Jason Bateman) nyolc éve gályázik egy cégnél, pszichopata főnöke, Harken (Kevin Spacey) dróton rángatja kénye-kedve szerint. Kurt (Jason Sudeikis) viszont imádja a munkáját és a főnökét is (Donald Sutherland), aki mindenki megelégedésére vezeti családi vállalkozását. Sajnos azonban szívbaj végez vele, a céget pedig fia, a kokós seggfej Bobby (Colin Farrell) veszi át. Látszólag Dale (Charlie Day), a fogászati asszisztens helyzete a legrózsásabb, hiszen neki csupán a bombázó fogorvos, Julia (Jennifer Aniston) szexuális ragadozó mivoltával kell megküzdenie. Ő azonban hűséges vőlegény, így roppant kínosan érinti főnöke rámenőssége. Amikor mindnyájuknál elszakad a cérna, elhatározzák, hogy bérgyilkost fogadnak fel elviselhetetlen elöljáróik likvidálására. Az emberölési tanácsadó (Jamie Foxx) azonban azt javasolja nekik, hogy inkább végezzenek egymás főnökeivel.

Sok bába közt elvész a gyerek

[img id=308620 instance=1 align=left img]Az ötlet nem teljesen eredeti, maga a film is utal az Idegenek a vonaton és a Dobjuk ki anyut a vonatból című művekre. Tény azonban, hogy a Förtelmes főnökökben ezen kívül egyszer sem esik szó semmilyen vonatról. Az említett elődökön túl a nézőnek lehet bizonyos Másnaposok-utánérzése is, a második rész színvonalának nagyjából meg is felel, bár Seth Gordon filmje azért némiképp decensebb. A forgatókönyvet eddig elsősorban szitkomokon edződött szerzők jegyzik, szám szerint hárman, és ez meg is látszik a végeredményen. Egyrészt a megfelelő minőség nem tart ki egy teljes filmidőn keresztül, az írók nem hosszú-, inkább rövidtávfutónak tűnnek. Másrészt a több szerző jelen esetben nem több poént és több jó ötletet, hanem egyenetlen színvonalat eredményezett.

Hárman a slamasztikában

A Förtelmes főnökök másik óriási problémája a három főszereplő kiválasztása, pedig nekik kellene a hátukon vinniük a filmet, főleg ha a forgatókönyv nem is sikerült annyira szenzációsan. Jason Bateman még csak-csak elmegy, noha őt sem nevezhetnénk ideális választásnak, mert meglehetősen színtelen, de Jason Sudeikis és Charlie Day egyenesen jókora melléfogás. Előbbi A stúdió című sorozatban és a Saturday Night Live-ban, utóbbi a Felhőtlen Philadelphiában bizonyára komoly rajongótáborra tett szert, de a Förtelmes főnökökben rettenetesen jellegtelenek és vérszegények. De talán az lehetett az alkotók szándéka, hogy humorforrásnak tüntessék fel, miszerint ezekre a pasasokra buknak a nők.

Nem mellékesen

A filmet az elszórtan azért jelenlevő értékelhető poénok, és főleg a mellékszereplők mentik meg. Kevin Spacey, Colin Farrell és Jamie Foxx remek alakítással örvendeztetik meg a nézőt, kár, hogy keveset vannak jelen a vásznon. Szegény Donald Sutherland ráadásul olyan nyúlfarknyit, hogy az még arra is kevés, hogy színészetét méltassuk. Egyébként Jennifer Aniston is érdekes jelenség barna hajjal. Alakítása nem kiemelkedő ugyan, de a tőle megszokott módon hozza a komikát.

Mindent egybevetve: a mostanában nem túl erős vígjáték-mezőnyben elfogadható helyet foglal el a Förtelmes főnökök. És a nyári uborkaszezonban is némi színfoltot jelenthet. De ha a hasonlítgatástól eltekintünk, akkor azt kell mondjuk, ezen a forgatókönyvön még sokat kellett volna dolgozni, és jobban meg kellett volna fontolni azt is, kik kapják a főszerepeket.

Kinek ajánljuk?
- Aki szerette a Másnaposok 2.-t.
- Aki kíváncsi, miként mutat Jennifer Aniston barna hajjal.
- Aki legszívesebben eltenné láb alól a főnökét.

Kinek nem?
- Aki vérbeli komédiásokat szeretne főszerepben látni.
- Akiben egy világ omlana össze, ha előnytelen külsővel pillantaná meg Colin Farrellt.
- Aki szerint nem vicces, ha egy nyávogó macska háromszor egymás után a nyakába ugrik valakinek.

5,5/10