Hideg nyomon

  • TóCsa / PORT.hu

Ha egy hollywoodi filmben moralizálni kezdenek, annak általában sosincs jó vége. Egyértelmű morális dilemmák, szájbarágott tanulságok, és mérhetetlen unalom jelzi útjukat. Sosem gondoltam volna, hogy pont Ben Afflecknek köszönhetem majd az egyik legelgondolkodtatóbb filmes erkölcsi kérdést, amivel eddig találkoztam. A színész az utóbbi években szorgalmasan dolgozott saját karrierjének földbe döngölésén, és útját a Jennifer Lopezzel való kínos kapcsolatán kívül olyan förtelmes mozik fémjelezték, mint a Gengszterrománc, az Apja lánya, vagy a Túlélni a karácsonyt. Vagy ő, vagy az ügynöke azonban megsejthetett valamit, hiszen a földkerekség legjobb feneke mellett feszítő csávó helyére a gondos férj és családapa (Jennifer Garner oldalán) lépett, aki nem riad vissza attól, hogy ócska főszerepek helyett inkább jó filmekben (Hollywoodland, Füstölgő ászok) játsszon emlékezetes mellékalakokat. A következő lépés szinte adta magát, hiszen vissza kellett térnie a gyökerekhez, vagyis a Good Will Hunting-idejéhez, ahol saját forgatókönyvével alapozta meg karrierjét. Affleck ezúttal hozott anyagból dolgozott, hiszen a Titokzatos folyó írójának (Dennis Lehane) regényét adaptálta nagyvászonra.

Persze egy film esetében mindig gyanús, ha a rendező a főszerepet valamelyik családtagjára osztja. Öccsét, Caseyt ezúttal meg kell védenem, hiszen az utóbbi időben amúgy is bizonyította (Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford), hogy a legtehetségesebb ifjak között kell számon tartani, és épp azért tökéletes választás, mert nehezen elképzelhető magánnyomozó karakterként. A Hideg nyomon azonban szembefordul a sablonokkal. A magánszimat itt korántsem cool figura, ráadásul a barátnőjével (Michelle Monaghan) dolgozik együtt, és mindketten az eltűnt kislány ügyének megszállottjai lesznek, pedig az elején el sem akarják vállalni. A színész-rendező briliáns módon teremt atmoszférát, hogy még a Titokzatos folyóban megismertnél is sötétebbnek mutassa be Bostont, ahonnan egyébként maga is származik. Valószínűleg ezért nem fog kitüntetést kapni a polgármestertől.

A film tempója kifejezetten lassú, de így legalább van idő a karakterek alapos bemutatására, ami nem feltétlenül hátrány, ha olyan klasszis színészek erősítik a stábot, mint Morgan Freeman és Ed Harris. A Hideg nyomon legnagyobb meglepetése azonban az eddig jobbára ismeretlen Amy Ryan nevéhez fűződik, aki a drogos anyuka szerepében nyújt borzasztóan erős produkciót. Ha idén netalántán mégis lenne Oscar-gála, a hölgynek ott a helye a legjobb mellékszereplőnő kategória jelöltjei között.