Ilyen a boksz!

Az idei Oscar-átadón Clint Eastwood-ot kétszer is a pódiumra szólították: első alkalommal a legjobb rendezésnek, másodszor a legjobb filmnek járó díj nyertesének kihirdetésekor.

Tanúbizonyságot téve humorérzékéről, a hetvenöt éves színész-rendező először kilencven felett járó édesanyja génjeinek mondott köszönetet, majd arról beszélt, hogy amikor a színfalak mögött összefutott az életműdíjjal kitüntetett Sidney Lumet-val, akkor döbbent csak rá, hogy nem kell a kora miatt aggódnia, hiszen a remek formában lévő és még mindig aktív filmrendezőhöz képest, ő még csak a kölyökkor éveit tapossa.

Eastwood humorának ismeretében már egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, hogy a felsorolt díjak mellett még két fontos kategóriában (legjobb színésznő: Hilary Swank, legjobb mellékszereplő: Morgan Freeman) is győztes Millió dolláros bébi legsikerültebb pillanatai azok, melyek lehetőséget adnak a színészeknek komikusi képességeik felvillantására. Erre szerencsére a film első felében számos alkalmuk kínálkozik: Frankie, a Clint által alakított kiöregedett bokszedző és a szigorú tekintetű Don Quijote mellett Sancho Panza szerepét alakító Morgan Freeman zsörtölődései számos kellemes percet szereznek a nézőknek.

Eastwood filmje persze nem vígjáték, hanem az esélytelenek győzelméről szóló melodramatikus dolgozat, mely Maggie, a sokszorosan hátrányos helyzetű, már fiatalnak sem igazán mondható pincérlány bokszolókarrierjét követi nyomon a kezdeti elutasításoktól a kíméletlen felkészülésen és a megérdemelt győzelmeken át a szereplők életét gyökeresen megváltoztató végkifejletig. A film első fele tehát egyfajta női Rocky-történet, mely több ponton is közeli hasonlóságot mutat A bunyós csaj című, Michelle Rodriguez főszereplésével készült független produkcióval szemben. Szerencsére a ring világa elég nagy ahhoz, hogy akár két ennyire hasonló hátterű és ugyanazokért a célokért küzdő bokszolónő is elférjen benne.

Maggie számára egyetlen lehetőség kínálkozik, hogy változtasson az életén, és ez a boksz. A lány kétségbeesett eltökéltsége végül meggyőzi Frankie-t, hogy tanítványává fogadja Maggie-t, s kettejük kapcsolata mindkettőjük életét megváltoztatja.